Alle Adviesbureaus in Land van Cuijk, Noord-Brabant

Aanbevolen adviesbureaus

Wordt geladen

Lees meer over Land van Cuijk

Gemeente Boxmeer

Boxmeer is een gemeente in het oosten van de provincie Noord-Brabant. De plaatsnaam kent in het lokale dialect een andere uitspraak.

Geschiedenis

De kern van de gemeente vormt vanouds de vrije heerlijkheid Boxmeer. Zij bleef onafhankelijk van het Land van Cuijk, een onderdeel van het hertogdom Brabant. Toen Noord-Brabant Staats werd, werd Boxmeer een enclave waar het katholicisme vrij beleefd kon worden. Het bezit van Boxmeer ging over op de heren van den Bergh en op die van Hohenzollern-Sigmaringen.

In 1794 werd Boxmeer door revolutionair Frankrijk ingenomen. Pas in 1800 kwam het bij de Bataafse Republiek. Het dorp Sint Anthonis werd losgemaakt. In de loop van de tijd slokte de gemeente Boxmeer echter weer dorpen op: Sambeek en Beugen (in 1942), Rijkevoort, Oeffelt en Vortum-Mullem (in 1994) en de fusiegemeente Vierlingsbeek (in 1998).

Ligging

De gemeente ligt aan de Maas en grenst aan de gemeenten (met de klok mee) Cuijk, Gennep, Bergen, Venray en Sint Anthonis. In 1998 ontstond de gemeente uit een fusie van gemeente Boxmeer en Vierlingsbeek. Vlak bij Boxmeer ligt in de uiterwaarden van de Maas het natuurgebied de Maasheggen.

Aanbevolen content over Land van Cuijk

Foto's

Video's

Promotiefilm gemeente Boxmeer

Boxmeer is een verrassende en afwisselende gemeente. Met tal van toeristische en recreatieve mogelijkheden voor jong en oud.

Links

BPR Boxmeer

Het gemeentebestuur van Boxmeer wil graag horen wat er onder burgers leeft.

Bezoek

Gemeente Boxmeer

Officiële site met een digitaal gemeenteloket, actualiteiten en informatie over het bestuur en de organisatie.

Bezoek