Alle Aandrijvingen Aandrijfsystemen in Nieuwegein, Utrecht

Aanbevolen aandrijvingen aandrijfsystemen

Wordt geladen

Lees meer over Nieuwegein

Gemeente Nieuwegein

Nieuwegein is een gemeente en plaats in de Nederlandse provincie Utrecht, ten zuiden van de stad Utrecht. De gemeente is een voormalige groeikern, gelegen aan de rivier de Lek, nabij de buurgemeenten IJsselstein in het westen, Vianen in het zuiden (aan de overkant van de Lek) en Houten in het oosten. Nieuwegein heeft 61.721 inwoners en is ontstaan op 1 juli 1971 na samenvoeging van de vroegere gemeenten Jutphaas en Vreeswijk.

Geschiedenis

Groeikern
In de jaren 60 en 70 van de twintigste eeuw vond in Nederland een golf van suburbanisatie plaats: bewoners uit de grote steden in de Randstad trokken naar de omliggende gemeenten. De regering vond het noodzakelijk deze bewegingen te coördineren en in goede banen te leiden. Met name het behoud van het Groene Hart met zijn natuurlijke en landschappelijke waarden was daarbij speerpunt van het beleid. Het werd daarom de gemeenten in en om dit gebied niet langer toegestaan om op eigen initiatief en zelfstandig grootschalige bouwprojecten te ontwikkelen en ten uitvoer te brengen.

In plaats daarvan werden, voor de wel degelijk noodzakelijke uitbreiding van de voorraad woningen en bedrijfsgebouwen door de centrale overheid zelf bouwlocaties aangewezen. Rondom Utrecht lag het zwaartepunt van de planning aan de zuidkant van de stad.

Reeds vanaf 1958 bestond bij het provinciebestuur van Utrecht het plan om het gebied tussen de dorpen Jutphaas en Vreeswijk volledig te gebruiken voor grootschalige woningbouw waardoor, met inbegrip van deze beide gemeenten een geheel nieuwe plaats zou ontstaan. In het noordelijk deel van het gebied was Jutphaas al bezig met het bouwen van de uitbreidingswijk "Wijkersloot" en Vreeswijk in het zuiden met de wijk "Zandveld". Deze ontwikkelingen waren aldus voorboden van de nieuwe plaats.

Op 12 juni 1969 besloten de gemeenteraden van Jutphaas en Vreeswijk zichzelf op te heffen en op 30 juni 1971 werden de oude gemeentevlaggen gestreken. Zodoende was op 1 juli 1971 de nieuwe gemeente Nieuwegein een feit.

Naam
In het gebied tussen Jutphaas en Vreeswijk stond vroeger een nederzetting genaamd Geyne. Deze nederzetting heeft in 1295 stadsrechten gekregen maar werd korte tijd later, in 1333 verwoest in een oorlog tussen de bisschop van Utrecht en de graaf van Holland. Vandaag herinnert alleen Huis Oudegein nog aan deze tijd. Nadat de besturen van Vreeswijk en Jutphaas enige tijd gedebatteerd hadden over de naam van de nieuwe plaats (o.a. het alternatief "'t Gein" als verwijzing naar Geyne, sneuvelde) besloten ze de nieuwe plaats te noemen naar deze oude nederzetting.

Gezondheidszorg

In Nieuwegein is sinds 1983 het St. Antonius Ziekenhuis gevestigd, onder meer bekend vanwege zijn specialisatie op het gebied van cardiologie.

Aanbevolen content over Nieuwegein

Foto's

Video's

Golfbaan Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein heeft de Galecopperzoom tot 2030 beschikbaar gesteld voor tijdelijke ontwikkeling.

Links

De Digitale Stad Nieuwegein

Portaal met veel nieuws, verzorgd door lokale medewerkers. Discussiegroepen, filmoverzicht, sport-, brandweer- en politienieuws.

Bezoek

GroenRijk Nieuwegein

Welkom bij GroenRijk Nieuwegein - Baars. Bij ons tuincentrum vindt u genoeg inspiratie voor uw tuin- en interieurideeën.

Bezoek

Gemeente Nieuwegein

Officiële website van de gemeente Nieuwegein.

Bezoek

Fletcher Hotel Nieuwegein

Laagste prijs garantie, Naast recreatiegebied de Nedereindse Plas, Sfeervol & trendy restaurant 'Zilver', Verwarmd Zwembad.

Bezoek