Alle restaurants in Nederland

Aanbevolen restaurants

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

63 restaurants gevonden

Bekijk restaurants in Drenthe

Flevoland

22 restaurants gevonden

Bekijk restaurants in Flevoland

Friesland

94 restaurants gevonden

Bekijk restaurants in Friesland

Gelderland

196 restaurants gevonden

Bekijk restaurants in Gelderland

Groningen

64 restaurants gevonden

Bekijk restaurants in Groningen

Limburg

157 restaurants gevonden

Bekijk restaurants in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

138 restaurants gevonden

Bekijk restaurants in Overijssel

Utrecht

144 restaurants gevonden

Bekijk restaurants in Utrecht

Zeeland

101 restaurants gevonden

Bekijk restaurants in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over restaurant

Restaurant

Het restaurant, in de vorm zoals wij het nu kennen, is ontstaan in Parijs aan het eind van de 18e eeuw. Daarvoor waren er uiteraard ook al gelegenheden waar, veelal reizigers, tegen betaling konden eten (en overnachten). De huidige herberg (zoals die ook nu nog in Frankrijk, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk voorkomen) is van dit laatste een voorbeeld. Bij de herberg gaat het voornamelijk om het onderdak en is wordt er gegeten en gedronken wat de herbergier voorzet.

Het verschil met een restaurant is dat het bij een restaurant gaat om het eten en dat men vanaf een kaart de keuze kan maken voor een bepaald gerecht of gerechten.

De benaming 'restaurant' zou afkomstig zijn van het Franse 'restaurer' (herstellen). In 1765 opende een Franse kok, A. Boulanger, een eethuis in Parijs waar diverse soepen werden bereid waaruit de klant een keuze kon maken. Deze soepen hadden de naam 'soup restaurante': verkwikkende soep. Uit deze benaming voor de soep van Boulanger ontwikkelde zich na enige decennia het woord 'restaurant' in de betekenis zoals wij die nu kennen. Tijdens en na de Franse Revolutie kwamen dit soort etablissementen tot bloei, toen vele koks van de aan de kant geschoven adel in deze branche nieuw werk vonden.

Restaurants zijn pas vanaf circa 1900 gaan toenemen in hoeveelheid, zo kwamen er op grote treinstations restaurants voor de reizigers en kwamen er in in latere tijd restaurants bij waar men gerechten uit een specifiek ander land kon eten: bijvoorbeeld Chinees, Italiaans, Spaans, Grieks en Turks. Veelal gestart door immigranten die uit die landen afkomstig waren. De Chinees-Indische restaurants in Nederland ontstonden nadat een aantal Indische Chinezen na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1948 naar Amsterdam waren gekomen. Zij begonnen daar restaurants met gerechten die waren aangepast aan de Nederlandse smaak en dus niet op het echte Chinese eten leken. Desondanks werden de Chinees-Indische restaurants erg populair, niet in de laatste plaats als zogeheten afhaalrestaurant.

Voor de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland 12 Chinese Restaurants. In 1982 waren er al 2000 en nadat dat cijfer rond het jaar 2000 nog meer was gestegen zijn het er op dit moment weer rond de 2000.

Sterrenrestaurants

De Franse firma Michelin brengt een gids uit met daarin een overzicht van restaurants van een kwaliteit die zo goed is, dat men er graag voor omrijdt. De firma kent sterren aan restaurants toe als teken van de kwaliteit.

Ketens

Met name in de Angelsaksische wereld zijn ketenrestaurants al decennialang erg populair. Veel van deze ketens zijn inmiddels wereldwijd zeer bekende merken. Voorbeelden zijn de Amerikaanse fastfoodketen McDonald's en Burger King. In Nederland exploiteert Van der Valk een bekende keten van hotels, motels en restaurants, waaronder ook enkele vestigingen in het buitenland.

Aanbevolen content over restaurant

Foto's

Video's

World's 50 Best Restaurants Awards

Wat maakt een restaurant World Class.

Hoe bedien je in een restaurant

Informatiefilmpje (in het Engels) over hoe je in een restaurant dient te bedienen.

Mr. Bean - The Restaurant

Humoristisch filmpje van Mr. Bean waarin hij op zijn verjaardag een restaurant bezoekt.

Links

Koninklijke Horeca Nederland

Site van de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Bezoek

Nederlands Horeca Gilde

Website van het Nederlands Horeca Gilde (NHG).

Bezoek

Vereniging Chinese Horecaondernemers

Website van de Vereniging van Chinese horecaondernemers.

Bezoek

Vereniging van Erkende Pannekoekenrestaurants

Website van de Vereniging van Erkende Pannekoekenrestaurants.

Bezoek

Laatste nieuws