Alle Restaurants in Noord-Holland

Aanbevolen restaurants

Wordt geladen

Blader per stad

Aalsmeer

4 restaurants gevonden

Alkmaar

15 restaurants gevonden

Amstelveen

Amsterdam

162 restaurants gevonden

Bergen (Noord-Holland)

Beverwijk

Blaricum

3 restaurants gevonden

Bloemendaal

Castricum

Den Helder

Dijk en Waard

Drechterland

Edam-Volendam

Enkhuizen

Gooise Meren

Haarlem

19 restaurants gevonden

Haarlemmermeer

Heemstede

Heiloo

3 restaurants gevonden

Hilversum

Hollands Kroon

Hoorn

10 restaurants gevonden

Huizen

2 restaurants gevonden

Koggenland

Landsmeer

Laren

1 restaurant gevonden

Medemblik

Ouder-Amstel

Purmerend

Schagen

7 restaurants gevonden

Stede Broec

Texel

5 restaurants gevonden

Uitgeest

3 restaurants gevonden

Velsen

3 restaurants gevonden

Waterland

Wijdemeren

Zaanstad

10 restaurants gevonden

Zandvoort

Lees meer over Noord-Holland

Provincie Noord-Holland

Noord-Holland is een provincie in het noordwesten van Nederland. De provinciehoofdstad is Haarlem, de grootste stad is Amsterdam.

Geografie

Noord-Holland bestaat grotendeels uit een kopvormig schiereiland tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. In het zuiden grenst de provincie aan Zuid-Holland en Utrecht, in het oosten door middel van de Houtribdijk en Hollandse Brug aan de provincie Flevoland en in het noorden door middel van de Afsluitdijk aan de provincie Friesland.

De provincie kan worden onderverdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel, waarbij het Noordzeekanaal (en vroeger het IJ) als grens fungeert.

Ten zuiden van het IJ liggen de stedelijke gebieden van Amsterdam, Haarlem, de Haarlemmermeer met de luchthaven Schiphol en tevens het Gooi, eveneens een dichtbevolkt gebied, maar met een landschappelijk geheel ander karakter (bosrijk en niet geheel vlak).

Ten noorden van het IJ bevinden zich de Zaanstreek en andere, kleinere, delen en dorpen. Ook hier vind je vaak Hollands erfgoed. De dichtstbevolkte zone loopt tot iets voorbij de stad Alkmaar. Er bevinden zich in dit deel van de provincie ook landelijker gebieden: Waterland, de grote droogmakerijen Schermer, Beemster, Wormer en Purmer en geheel in het noorden het uitgestrekte West-Friesland, Wieringermeer, het voormalige eiland Wieringen en het waddeneiland Texel.

De westkust van de provincie wordt grotendeels door duinen beschermd. Hier liggen bekende badplaatsen als Zandvoort, IJmuiden, Egmond aan Zee en Bergen. De streek tussen Haarlem, Velsen (aan beide zijden van het Noordzeekanaal), Beverwijk en Alkmaar heet Kennemerland. Ten het noorden hiervan ligt de oude marktplaats Schagen en op de noordpunt van het schiereiland de marinehaven Den Helder, tevens veerhaven voor Texel.

Aan de oostkust liggen historische steden als Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Monnickendam en Edam en ook het eiland Marken en de opmerkelijke vissersplaats Volendam.

De voornaamste binnenwateren in Noord-Holland zijn het IJ (ooit een zeearm) en het Noordzeekanaal met de daarin, al dan niet via zijkanalen, uitmondende riviertjes Amstel, Zaan en Spaarne, en het Noordhollandsch Kanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Recreatie

Recreatie Noord-Holland NV is een overheids-NV, opgericht op 1 juli 2004, met de Provincie Noord-Holland als enige aandeelhouder. De organisatie zorgt in opdracht van de besturen van de recreatieschappen voor de ontwikkeling, aanleg, het beheer en onderhoud van zes recreatiegebieden in Noord-Holland: Het Twiske, Alkmaarder en Uitgeestermeer, Geestmerambacht, Spaarnwoude, Landschap Waterland en Groengebied Amstelland.

Natuur

Loterijlanden is de naam van een natuurgebied in de Noord-Holland. Het beslaat een polderlandschap van 24 hectare groot, gelegen ten noordwesten van de stad Alkmaar. De Loterijlanden maken deel uit van het natuurgebied Bergermeerpolder, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten.

Aanbevolen content over Noord-Holland

Foto's

Video's

Provincie Noord-Holland

Informatie over de provincie Nood-Holland,

Noord-Holland van boven

Bekijk de compilatie van de mooiste luchtshots van Noord-Holland.

Stelling van Amsterdam

Film over de Stelling van Amsterdam.

Links

Uit-in-Noord-Holland

Uit-in-Noord-Holland is de uitagenda van Noord-Holland met informatie over cultuur, uitgaan, recreatie en vrije tijd in de provincie Noord-Holland.

Bezoek