Alle kappers in Nederland

Aanbevolen kappers

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

21 kappers gevonden

Bekijk kappers in Drenthe

Flevoland

Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

64 kappers gevonden

Bekijk kappers in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

56 kappers gevonden

Bekijk kappers in Utrecht

Zeeland

24 kappers gevonden

Bekijk kappers in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over kapper

Kapsalon

Een kapsalon is een gelegenheid waar men zijn of haar haar kan laten knippen en behandelen.

Vroeger waren er alleen dames- of herenkappers. Deze scheiding komt tegenwoordig veel minder vaak voor: mannen en vrouwen kunnen nu vaak bij dezelfde kapsalon terecht.

Naast de behandeling van het haar, zoals wassen, knippen en blonderen, kan men bij een kapsalon vaak ook terecht om haarverzorgingsproducten te kopen.

Kapper

Kapper of kapster is het beroep voor haarverzorging, en is voortgekomen uit het ambacht barbier.

Een kapper werkt in een kapsalon of bezoekt de mensen aan huis. Niet alleen wordt het haar geknipt, maar het kan ook worden geverfd, gebleekt, in model gekapt of geföhnd. Er zijn dames- en herenkappers.

Vroeger leerde men het dames- en herenvak apart, tegenwoordig is het dames- en herenvak één opleiding. Eerst leert men voor kapper. In dit gedeelte van de opleiding leert de leerling permanenten, knippen en föhnen bij zowel vrouwen als mannen. Als dit diploma behaald is, kan de leerling verder met de opleiding allroundkapper. In dit gedeelte van de opleiding leert de leerling snijden, watergolven, omvormen, kleuren, vlechten en opsteken. Voor elk onderdeel wordt een theorie- en praktijkexamen afgenomen. Dit wordt beoordeeld door vakdocenten en onafhankelijke observatoren.

Nederlandse opleidingen

De opleiding kan worden gevolgd aan een regionaal opleidingscentrum of aan een particuliere school. Aan een regionaal opleidingencentrum duurt de opleiding kapper twee jaar en de vervolgopleiding allroundkapper één jaar. Dit geeft uiteindelijk een mbo-diploma niveau 3. De opleiding op het regionaal opleidingencentrum kan op twee manieren gevolgd worden. De eerste manier is BOL (beroepsopleidende leerweg). De leerling gaat elke dag naar school en loopt op afgesproken tijden stage in een kapsalon. De andere manier is BBL (beroepsbegeleidende leerweg). Bij deze vorm gaat de leerling één dag per week naar school. De andere vier dagen werkt de leerling in een kapsalon, welke is erkend door het KOC (Kappers Opleiding Centra). De kapsalon heeft als taak de leerling op te leiden, naast de praktijklessen op school. Op een particuliere opleiding duurt de volledige opleiding 2 jaar. In deze twee jaar gaat de leerling 5 dagen per week naar school. Als de leerlingen in de praktijklessen bewijzen dat zij de stof beheersen mogen zij in de kapsalon van de school werken op echte klanten. De klanten kunnen bij een kappersopleiding voor een voordelig tarief een kappersbehandeling naar keuze krijgen, verzorgd door een leerling van de opleiding.

Nadat de leerling het diploma behaald heeft kan hij of zij gaan werken in een kapsalon. Hier leert de kapper het meest en doet hij of zij veel ervaring op. De kapper kan bijscholing in de vorm van cursussen volgen om op de hoogte te blijven van de laatste modetrends en technieken. Ook het bijwonen van shows kan bijdragen aan het mode gerelateerd blijven van de kapper en kapsalon.

Aanbevolen content over kapper

Foto's

Video's

De Kracht van Kappers

Ben jij kapper of blij met je kapper?

Links

ANKO

ANKO: Algemene Nederlandse Kappers Organisatie

Bezoek