Alle Restaurants in Limburg

Aanbevolen restaurants

Wordt geladen

Blader per stad

Beek

3 restaurants gevonden

Beekdaelen

Bergen (Limburg)

Brunssum

4 restaurants gevonden

Echt-Susteren

Eijsden-Margraten

Gennep

1 restaurant gevonden

Gulpen-Wittem

Heerlen

8 restaurants gevonden

Horst aan de Maas

Kerkrade

Landgraaf

Leudal

4 restaurants gevonden

Maasgouw

2 restaurants gevonden

Maastricht

Meerssen

3 restaurants gevonden

Mook en Middelaar

Nederweert

Peel en Maas

Roerdalen

Roermond

9 restaurants gevonden

Sittard-Geleen

Stein

1 restaurant gevonden

Vaals

5 restaurants gevonden

Valkenburg aan de Geul

Venlo

7 restaurants gevonden

Venray

4 restaurants gevonden

Voerendaal

Weert

11 restaurants gevonden

Lees meer over Limburg

De provincienaam

De naam Limburg wordt pas sinds 1815 gebruikt om het gebied van de huidige Nederlandse en Belgische provincie mee aan te duiden. In dat jaar besloot koning Willem I de toen nieuwe provincie, die voorheen uit een lappendeken van gebiedjes bestond, Limburg te noemen. Deze naam raakte snel ingeburgerd en tegenwoordig is men er in Limburg sterk aan gehecht. Hij is rechtstreeks afkomstig van het oude hertogdom Limburg, en dus indirect van het kasteel Limburg in het huidige plaatsje Limbourg in de provincie Luik.

Het toponiem Limburg komt in Duitsland vaker voor; bijvoorbeeld een bekende Duitse plaats is Limburg an der Lahn. Ook het in Nederland gelegen Limbricht (nabij Sittard) zou oorspronkelijk Limburg (Lemborgh) geheten hebben. Er bestaat echter geen sluitende verklaring voor deze oude naam. Sommige bronnen verklaren hem als slangen- of drakenburcht. Hierbij zou Lim- een verbuiging zijn van lint, dat te verklaren valt als lintworm, slang of draak. Andere bronnen keren voor de naamsverklaring terug naar het Indo-Germaanse en Keltische woorddeel lint, met de betekenis moeras.

Bevolking

Limburgers
De Limburgers behoren taalkundig gezien, evenals de overige Nederlanders, tot de westelijke tak van de Germanen. Etnisch gezien is er geen sprake van een duidelijk afgegrensd volk. Evenals bij de vele andere volkeren in Europa hebben, al vanaf de prehistorie, vele volken bijgedragen aan de etnische samenstelling van de huidige Limburgers. Onder de voorouders mag men Germanen, Kelten, Romeinen en vele kleinere volken rekenen. Ook tegenwoordig komen migranten, uit heel Europa en daarbuiten, in Limburg wonen en dragen daarbij mee aan de diversiteit van de Limburgers.

Aanbevolen content over Limburg

Foto's

Video's

Limburg

Promotiespotje Provincie Limburg

Limburg van Boven

Nederland van boven deelt uit! Bekijk de compilatie van de mooiste luchtbeelden van Limburg.

Toerisme Limburg

Toerisme Noord-Limburg, Toerisme Midden-Limburg