Alle Restaurants in Zuid-Holland

Aanbevolen restaurants

Wordt geladen

Blader per stad

Alblasserdam

Albrandswaard

Alphen aan den Rijn

Barendrecht

Bodegraven-Reeuwijk

Capelle aan den IJssel

Delft

14 restaurants gevonden

Den Haag

57 restaurants gevonden

Dordrecht

Goeree-Overflakkee

Gorinchem

Gouda

9 restaurants gevonden

Hardinxveld-Giessendam

Hendrik-Ido-Ambacht

Hillegom

2 restaurants gevonden

Hoeksche Waard

Kaag en Braassem

Katwijk

3 restaurants gevonden

Krimpen aan den IJssel

Krimpenerwaard

Lansingerland

Leiden

22 restaurants gevonden

Leiderdorp

Leidschendam-Voorburg

Lisse

1 restaurant gevonden

Maassluis

Midden-Delfland

Molenlanden

Nieuwkoop

Nissewaard

Noordwijk

Oegstgeest

Pijnacker-Nootdorp

Ridderkerk

Rijswijk

5 restaurants gevonden

Rotterdam

58 restaurants gevonden

Schiedam

2 restaurants gevonden

Teylingen

Vijfheerenlanden

Vlaardingen

Voorne aan Zee

Voorschoten

Waddinxveen

Wassenaar

Westland

4 restaurants gevonden

Zoetermeer

Zoeterwoude

Zuidplas

Zwijndrecht

Lees meer over Zuid-Holland

Cultuur

Musea
In 2005 waren er in Zuid-Holland 131 musea die in dat jaar 3,2 miljoen keer bezocht waren. Hoewel er in veel steden en dorpen musea te bezoeken zijn, zijn de musea in Zuid-Holland met de meeste bezoekers voornamelijk gevestigd in Rotterdam, Den Haag en Leiden.

Het Haags Gemeentemuseum, waar moderne kunst wordt getoond, was in 2008 met 272.991 bezoekers, het meest bezochte museum van Zuid-Holland en nam daarmee de achtste plaats in van de Nederlandse musea. Naturalis in Leiden, een natuurhistorisch museum met een onder andere een collectie fossielen en opgezette dieren, werd in 2008 bezocht door 245.275 mensen. Andere populaire musea zijn het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam voor beeldende kunst en het Mauritshuis in Den Haag met voornamelijk schilderijen uit de Gouden Eeuw, beide met 240.000 bezoekers. Het Maritiem Museum Rotterdam en het Museon, beide 155.000 keer bezocht, het Rijksmuseum van Oudheden met 120.000 bezoekers, Nederlands Architectuurinstituut 98.974 keer bezocht, de Hortus Botanicus Leiden met 92.581 bezoekers, het Museum Volkenkunde keer 76.500 bezocht en het Stedelijk Museum Schiedam met 73.000 staan ook in de top 50 van de meest bezochte musea van Nederland in 2008.

Theater en concerten
In 2005 waren er in Zuid-Holland 92 theaterzalen waar er professionele podiumkunsten getoond werden. De capaciteit van deze 92 theaterzalen bestond uit 38.918 plaatsen. Er werden in 2005 9.773 voorstellingen opgevoerd, die door 4,7 miljoen mensen werden bezocht.

Den Haag heeft verschillende theaters en muziekpodia. Het populairste theater in de stad is het Circustheater, hoofdzakelijk gebruikt voor succesvolle musicals, dat in 2007 bezocht werd door 450.000 mensen. De Koninklijke Schouwburg, bezocht in 2007 door 115.000 mensen, is een theater en een voormalig paleis aan de Korte Voorhout in Den Haag. De Dr. Anton Philipszaal, vaste speelzaal van het Residentie Orkest, is een concertzaal en theater, dat in 1987 is gebouwd en vernoemd naar Anton Philips, de grondlegger van de hoofdsponsor Philips. Het gebouwencomplex dat gedeeld wordt met het Lucent Danstheater zal in 2013 gesloopt worden voor een nieuw dans- en muziekcentrum: de Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag. De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater trokken in 2007 meer dan 70.000 bezoekers.

Verkeer en vervoer

Er zijn vele wegen in Zuid-Holland vooral rond de Randstad. Enkele belangrijke wegen zijn: A4, N11, A12, A13, A15, A16, A20, A29 en N57. Vooral 's morgens en 's avonds tijdens de spits ontstaan er files rond de steden.

Het aandeel van het openbaar vervoer in het totale personenvervoer was in 2006 12,2% en in 2007 10,4%, waar dit in 1993 nog 13,9% was. Vervoersvormen die aangeboden worden zijn de trein, tram, metro, bus, waterbus en watertaxi. Er zijn spoorwegverbindingen tussen Zuid-Hollandse steden en met andere delen van Nederland en het buitenland. De hogesnelheidstrein Intercity direct tussen Amsterdam en Breda via de HSL stopt in Zuid-Holland op het station Rotterdam Centraal. De internationale hogesnelheidstrein Thalys tussen Amsterdam en Parijs ook via de HSL stopt ook op Rotterdam Centraal.

Rotterdam is de enige stad in Zuid-Holland met een metronetwerk. De Rotterdamse metro werd in 1968 geopend en is sindsdien uitgebreid tot een netwerk van vijf lijnen en 62 stations. De RandstadRail, een lightrailverbinding dat in 2006 in gebruik is genomen tussen Rotterdam en Den Haag, rijdt grotendeels over twee oude lijnen die aan elkaar zijn verbonden en geschikt zijn gemaakt voor lightrailvoertuigen. In Rotterdam sluit de lightrailverbinding aan op de metro en in Den Haag op het tramnetwerk.

Rotterdam beschikt over een grote zeehaven waar vandaan scheepvaartverkeer op de grote rivieren plaats vindt.

De enige luchthaven in de provincie is het Rotterdam The Hague Airport in Rotterdam. Deze luchthaven is de derde luchthaven van Nederland, na Luchthaven Schiphol en Eindhoven Airport en verwerkte in 2009 1 miljoen passagiers.

Mobiliteit wordt uitgedrukt in het aantal verplaatsingen die worden gedaan tijdens een bepaald tijdseenheid. In totaal legde de Zuid-Hollandse bevolking in 2007 35,17 miljoen km af. Het totale aantal afgelegde kilometers was in 2007 8,1% minder dan in 2004, terwijl de mobiliteit in heel Nederland over die periode ongeveer gelijk is gebleven. Gemiddeld reisde een inwoner van Zuid-Holland in 2007 29,27 km per dag, waar een gemiddelde Nederlander per dag 32,74 km reisde. In Haaglanden en Rijnmond is dit aantal met respectievelijk 28,33 km en 26,60 km per dag lager dan het gemiddelde in Zuid-Holland en lager dan de overige regio's in Zuid-Holland, die gemiddeld 32,35 km per dag reisden. De verplaatsingsafstand per persoon is in de overige regio's hoger door het landelijke karakter van die gebieden, wat vaak betekent dat de afstanden die afgelegd moeten worden groter zijn

Aanbevolen content over Zuid-Holland

Foto's

Video's

Zuid Holland

Provincie Zuid Holland in beeld

Zuid-Holland van boven

Bekijk de compilatie van de mooiste luchtshots van Zuid-Holland.