Alle Aanhangwagen in Tubbergen, Overijssel

Aanbevolen aanhangwagen

Wordt geladen

Lees meer over Tubbergen

Gemeente Tubbergen

Tubbergen (Nedersaksisch: Tubbe, Tubbege, Tubbig en Tubbarng'n (vernederlandst)) is een plaats en gemeente in het noorden van Twente, in de Nederlandse provincie Overijssel. Op 1 maart 2016 telde de gemeente 21.104 inwoners en een oppervlakte van 147,40 km². De gemeente Tubbergen maakt deel uit van de Regio Twente.

Geografie

De gemeente Tubbergen telt tien dorpskernen en daarnaast drie gehuchten zonder dorpskern te weten Haarle, Hezingen en Mander. Het gemeentehuis staat in Tubbergen. De gemeente grenst aan de gemeentes Uelsen (Duitsland), Dinkelland, Twenterand, Almelo en Borne.

Religie

De gemeente Tubbergen gold binnen Twente en Nederland als zeer katholiek. Dit komt onder meer tot uiting in een vrij massale kerkgang (mishoren) en het hoogste percentage KVP- en thans CDA-stemmers van geheel Nederland (51% bij Gemeenteraadsverkiezingen 2014). Dit uit zich thans nog met name in de oudere lagen van de bevolking.

Geschiedenis

Een gangbare verklaring voor de naam Tubbergen luidt dat dit betekent 'tussen de bergen', het is onduidelijk of dit klopt. De naam is in het verleden onder meer geschreven als Tubberg, Tuberghe en Ubbergen.

In de jaren zeventig kwam de gemeente in het nieuws vanwege een groot milieuschandaal. Nabij het kerkdorp Vasse was een zandafgraving jarenlang gebruikt als open dumpplaats voor chemisch afval. Deze dumpplaats stond bij de lokale bevolking bekend als 'De Teerkuil'. Die naam werd ingegeven door het feit dat de afgraving onder water stond, wat door het vele chemische afval erin (met name zuurteer) letterlijk pikzwart gekleurd was. Ook de grond rondom de afgraving was zeer ernstig vervuild; alle planten en bomen die er ooit gestaan hadden waren morsdood. Na het uitkomen van het schandaal werd de ergste vervuiling provisorisch opgeruimd. Dit 'opruimen' was feitelijk niets anders dan de zuurteer neutraliseren met kalk. In 2011 werd bekend dat de provincie Overijssel met een definitieve oplossing komt voor de 'teerput van Vasse'.

In 1971 kwam Tubbergen in het nieuws vanwege een boerenopstand over de stemming over de ruilverkaveling. Op 21 december vonden er rellen plaats met grootschalige vernielingen, waarbij onder andere het huis van burgemeester mr. L.P.H. Schepers beschadigd werd door brand. De ME moest er aan te pas komen om de gemoederen te bedaren.

Aanbevolen content over Tubbergen

Foto's

Video's

Gemeente Tubbergen Mijn Dorp 2030

Filmpje over de gemeente Tubbergen, mijn dorp 2030.

Crisisnoodopvang gemeente Tubbergen

Op 29 oktober 2015 is de sporthal Burgemeester Verdegaalhal klaar om 200 vluchtelingen voor 5 dagen lang op te vangen. Er is met man en macht gewerkt door de sporthal, gemeente, vrijwiligers en andere organisaties.

Links

Gemeente Tubbergen

Officiële website van de gemeente. Algemene informatie over de gemeente en actueel nieuws.

Bezoek

VVV Tubbergen

Informatie over de gemeente Tubbergen.

Bezoek