Alle Administratiekantoren in Dronten, Flevoland

Aanbevolen administratiekantoren

Wordt geladen

Lees meer over Dronten

Gemeente Dronten

Dronten is een plaats en een gemeente in de Nederlandse provincie Flevoland, in Oostelijk Flevoland.

Geschiedenis

De plannen over de gemeente Dronten werden vanaf het begin van de jaren 50 gemaakt. Voor Dronten begonnen de eerste concrete plannen in 1958. De bouw startte in 1960. Van begin af was er discussie of Dronten een dorp of een stad zou moeten worden. Op 26 april 1962 kwamen de eerste bewoners in Dronten. In eerste instantie werd uitgegaan van maximaal 15.000 inwoners, latere plannen voorzagen een groei tot 30.000 inwoners. In 2011 passeerde de gemeente Dronten (Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant) de grens van 40.000 inwoners. In 2013 en 2014 begon het totaal aantal inwoners licht te dalen en werd Dronten een zogenoemde 'krimpgemeente'.


Het Vliegersmonument, ter nagedachtenis aan de vliegers die in de Tweede Wereldoorlog werden neergeschoten boven het IJsselmeer
In de eerste plannen werd uitgegaan van tien kernen, net zoals in de Noordoostpolder kleine kernen rondom een centrale hoofdplaats. Door veranderende opvattingen over vervoer (toenemend gebruik van bromfiets en auto) en de ervaring dat de kernen in de Noordoostpolder te klein waren gebleken, werd dit aantal verminderd. In verschillende stappen van de planfase werd het aantal kernen gereduceerd tot uiteindelijk drie: Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. Bij de start van de bouw in 1960 waren de plaatsen Larsen en Zeewolde nog opgenomen in de planning. Ook deze twee plaatsen zijn uiteindelijk niet gerealiseerd. In 1965 werd definitief besloten slechts drie kernen te bouwen. De naam Zeewolde is later gebruikt voor een andere plaats in Zuidelijk Flevoland. Bij de bouw van Dronten werden verschillende wrakken gevonden van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, om de slachtoffers daarvan te herdenken is het Vliegersmonument geplaatst.

Op 1 januari 1972 werd de gemeente Dronten bij wet ingesteld. Dronten ontleent haar naam aan de Polder Dronthen, een door aangeslibd land ontstane polder bij Kampen, op de grens van de provincies Overijssel en Gelderland. Tot de instelling van de provincie Flevoland in 1986 nam het ministerie van Binnenlandse Zaken de meeste provincietaken waar; sommige taken werden door de gemeente zelf geregeld.

Ruimtelijk Erfgoed

Rond de eeuwwisseling zijn veel beeldbepalende gebouwen in het centrum van Dronten gesloopt in het kader van een ingrijpende vernieuwing van de in jaren zestig gebouwde dorpskern. Verdwenen zijn onder meer het uit 1962 daterende gebouw van openbare basisschool De Dukdalf (De Noord; architect Jochem Bredman), de in 1964 gereed gekomen Sint Ludgeruskerk met parochiehuis en pastorie (Werfstraat; architect Johannes Sluijmer), het in 1967 geopende gemeenschapscentrum De Meerpaal (De Rede; architect Frank van Klingeren), de in 1968 gebouwde paalwoningen (De Rede; architect Pietro P. Hammel) en de uit 1969 daterende openbare bibliotheek (Het Ruim; architect Joop van den Berg). Ook het voormalige politiebureau, het gezondheidscentrum (1965), de apotheek en het postkantoor (1970), alle gesitueerd aan De Schans, werden gesloopt.

Wel is in 2015-2016 een wijkje met de 137 eerstgebouwde woningen van Dronten gerestaureerd volgens de bouwtekening van 1959. Tien van deze chaletwoningen aan de Lijzijde zijn tot gemeentelijk monument verklaard.

Dronterland

In 2012 heeft het kabinet Rutte II geopperd de gemeenten in Nederland op te schalen naar gemeenten met meer dan 100.000 inwoners, en de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland samen te voegen. Daarbij worden steeds meer gemeentelijke taken in samenwerkingsverbanden uitgevoerd. Het gemeentebestuur van Dronten gaf in 2012 het huidige Dronten een streeknaam die niet van gemeentegrenzen afhankelijk is: "Dronterland". Daarnaast duidt het gemeentebestuur de plaats Dronten voortaan aan als "stad". De gemeente 'als geheel' wordt door de GGD gedefinieerd als "weinig stedelijk".

Evenementen

De Meerpaaldagen zijn een driedaags evenement dat plaatsvindt in het tweede weekeinde van augustus. Verder wordt het evenement Lowlands, waar jaarlijks zo'n 55.000 mensen op afkomen, georganiseerd op het evenemententerrein van Walibi Holland bij Biddinghuizen. Daarnaast wordt daar elk jaar tijdens het pinksterweekend de conferentie Opwekking gehouden: een driedaagse christelijke conferentie die in 2010 door zo'n 60.000 mensen is bezocht. In 1995 werd op dit terrein de achttiende Wereldjamboree gehouden.

De dodenherdenking in Dronten is bijzonder. Voormalige militairen uit Groot-Brittannië komen over om de herdenking bij te wonen. Deze band kwam tot stand door de vondst van vliegtuigwrakken tijdens de drooglegging van de Flevopolder en de plaatsing van een monument in Dronten ter nagedachtenis aan de vliegeniers. Naast militairen zijn ook vertegenwoordigers van buitenlandse ambassades en vertegenwoordigers van de Nederlandse krijgsmacht aanwezig.

Aanbevolen content over Dronten

Foto's

Video's

Promotiefilm Dronten

Filmpje van Dronten, een heerlijke stad om te wonen en werken. Daarnaast een heerlijke stad om op te groeien.

Links

Veiling Dronten

Kwaliteit boven alles op Veiling Dronten.

Bezoek

Dronten Startpagina

Alles over Dronten.

Bezoek

Kinderopvang in Dronten

Kinderopvang Dronten verzorgt professionele kinderopvang en peuterpeelzaalwerk in de gemeente Dronten (Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant).

Bezoek