Alle Advocaat Advocatenkantoren in Oldambt, Groningen

Aanbevolen advocaat advocatenkantoren

Wordt geladen

Lees meer over Oldambt

Gemeente Oldambt

Gemeente Oldambt is een fusiegemeente in het Nederlandse Oost-Groningen, die op 1 januari 2010 is ontstaan uit de samenvoeging van Scheemda, Winschoten en Reiderland.

In januari 2008 besloten de drie gemeenten onder druk van de provincie Groningen tot de gemeentelijke fusie, mede omdat tussen Scheemda en Winschoten rondom het kunstmatige Oldambtmeer het Blauwestad-project wordt aangelegd. Met name de communistische partijen, de NCPN in Reiderland en de VCP in Scheemda, hebben fel geprotesteerd tegen de fusie. In de raadsvergaderingen bleken zij de enige tegenstanders.

De gemeente ligt in de streken Reiderland en het Oldambt, waaraan de gemeentenaam ontleend is. Door middel van een enquête konden de inwoners een naam kiezen, waarbij Winschoten en Reiderland de andere twee opties waren. Op 20 november 2008 kwam Oldambt hierbij als winnende naam uit de bus.

Oldambt betekent Oud Ambt, de logische uitspraak zou dan Old Ambt zijn, maar iedere Groninger zal Ol damt zeggen, met een duidelijke d. In de gemeenteraad van Winschoten ontstond in het voorjaar van 2009 beroering omdat het VVD-raadslid Irene Vrooland consequent Old Ambt gebruikte. Zij meende dat dit ook in de rest van Nederland de goede uitspraak zou zijn en dat iedereen zich daar aan zou moeten conformeren.

Aanbevolen content over Oldambt

Foto's

Video's

24 uur Blauwestad

24 uur Blauwestad laat het wonen, werken en leven in Blauwestad zien.

Nacht van Winschoten

Impressie van de Nacht van Winschoten 2013.

De Blauwe Stad

Wonen met ruimte en rust in de Blauwe Stad in Groningen.

Gemeente Oldambt

Een beeld van de gemeente Oldambt.

Links

Museum Stoomgemaal Winschoten

Nabij Winschoten ligt het Museum Stoomgemaal, waar twee eeuwen lang gewaakt werd over de waterstand in het Reiderland.

Bezoek

Laatste nieuws