Alle afslanken in Nederland

Aanbevolen afslanken

Wordt geladen

Blader per regio

Friesland

Gelderland

Limburg

3 afslanken gevonden

Bekijk afslanken in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

4 afslanken gevonden

Bekijk afslanken in Utrecht

Zeeland

1 afslanken gevonden

Bekijk afslanken in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over afslanken

Afslanken

Bij afvallen wordt beoogd, lichaamsgewicht te verliezen door de hoeveelheid vetweefsel af te laten nemen, zonder dat daarmee schade aan het lichaam wordt gedaan.

Waarom afvallen?

De huidige mens heeft een lichaam dat zich ontwikkelde in tijden, waarin voedselschaarste heel gebruikelijk was. Tegenwoordig is dit doorgaans niet meer het geval en de levensmiddelenindustrie zorgt voor de aanvoer van niet alleen veel, maar ook energierijke voedingsmiddelen. Door daarnaast ook nog eens te weinig beweging kan de energiebalans doorslaan. Het lichaam gaat vetreserves opslaan.


Vroeger kon in tijden van schaarste deze vetreserves aangesproken worden. Tegenwoordig kennen we deze tijden van schaarste niet meer. De hoeveelheid vet in het lichaam neemt dus alleen maar toe. Mensen met overgewicht hebben meer kans op allerlei kwalen dan mensen met een gezond gewicht. Diabetes , hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol zijn voorbeelden van ziekten, waarvan de kans op het krijgen ervan daalt na een aantal kilo's af te zijn gevallen.

De negatieve energiebalans

Om af te vallen moet ervoor gezorgd worden, dat er netto meer energie verbruikt wordt, dan dat er binnengekregen wordt. Òf dat er minder energie genuttigd wordt, dan dat er verbruikt wordt. Energieleverende stoffen zijn koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol. Te veel calorieën, of deze nu uit koolhydraten, vetten, eiwitten of alcohol komen, leidt altijd tot een toename in lichaamsvet. Niet iedereen heeft hetzelfde energieverbruik. Dit is o.a. afhankelijk van de stofwisseling, gewicht, leeftijd, groei, sport of arbeid en klimaat.

Vetinname bij afvallen

Omdat een eetpatroon met veel vet overgewicht in de hand kan werken, is de voedingsnorm gesteld op maximaal 40 energieprocent. Oftewel: hooguit 40% van het aantal calorieën dat iemand binnenkrijgt, mag afkomstig zijn uit vet. Voor iemand die overgewicht heeft of daartoe neigt, is dit maximaal 30 -35%. Vetloos eten is onverstandig, aangezien tekorten kunnen ontstaan aan de in vet oplosbare vitamines, A, D, E en K.


Belangrijk is wel om overwegend de onverzadigde vetten te kiezen en de verzadigde vetten zoveel mogelijk te mijden. Onverzadigd vet is een type vet dat bekend staat om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol. Op die manier beschermt onverzadigd vet tegen hart- en vaatziekten. Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat relatief veel onverzadigd vet. Omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren zijn voorbeelden van onverzadigd vetzuren.

Koolhydraatinname bij afvallen

Het gaat hierbij met name om het beperken van koolhydraten in de vorm van suiker en suikerrijke producten, de zogenaamde snelle koolhydraten. Bij volwassenen moet tussen 40 en 70% van alle calorieën uit koolhydraten komen, adviseert de Gezondheidsraad. Koolhydraten geven het lichaam energie. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk.


Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Daarnaast zitten er in deze voedingsmiddelen B- vitamines en belangrijke mineralen, zoals ijzer, magnesium, chroom en zink.


Als er te weinig koolhydraten gegeten worden, kan dat betekenen dat er niet genoeg van alle gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels binnenkomen.


De opslagcapaciteit voor koolhydraten (in de vorm van glycogeen) binnen het menselijk lichaam is beperkt. Zo wordt glycogeen voornamelijk opgeslagen in de spieren en in de lever. Als deze opslagplaatsen gevuld zijn, wordt glucose omgezet in vet. De vetmassa zal dus toenemen als er te veel koolhydraten gegeten worden.

Lijnen en lijden

Afvallen is pas echt effectief en verantwoord als het niet wordt gevolgd door aankomen, het beruchte jojo-effect. 75 tot 90% van de lijners heeft na een paar jaar weer hetzelfde gewicht als voor het afvallen, soms zijn ze zelfs aangekomen. Alleen de voedselinname veranderen helpt niet. Eetgedrag draait niet uitsluitend om discipline en minder eten, maar ook om ontspannen en in evenwicht zijn, om te kunnen genieten zonder rem of straf. Kortom, lijnen zonder te lijden.


?Eten als je honger hebt en stoppen als je voldoende hebt gehad? klinkt simpel, maar voor menigeen is dat niet zo simpel meer. Er is een verschil in 'buikhonger' en 'hoofdhonger', en voor velen is het moeilijk om tijdig te stoppen met eten omdat het hoofd nog wel wat wil. Een nieuwe stroming voedingsdeskundigen zoekt hierin naar effectievere manieren om een gezond gewicht te krijgen en te behouden.

Aanbevolen content over afslanken

Foto's

Video's

Mike Brull

In deze korte video kunt u zien hoe je heel eenvoudig succesvol kunt afvallen. Welke 3 stappen gebruiken alle succesvolle mensen en hoe kun jij dat ook toepassen

500 voor en na foto's

500 voor en na foto's Als deze personen het kunnen, dan kun jij het ook heus wel.

Gezond afslanken

Meijke laat zien waarom het niet werkt als je wilt afvallen door jezelf van alles te verbieden.

Gezond afslanken

Wil je gezond afslanken, zonder dieet? Er zijn vast dingen die je nog niet weet over voeding en die je kunnen helpen. Luister eens naar Meijke van Herwijnen, die wat tipjes van de sluier oplicht van haar nieuwe boek Weg met de Weegschaal.

Gezond afslanken

Wat heeft stress met gewicht en afslanken te maken? In deze cursusopnames krijg je uitleg.

Links

Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland

De BGN is sinds 2005 de representatieve beroepsvereniging voor professionele gewichtsconsulenten.

Bezoek

Het-dieet.com

Van gezonde dieet schema's tot nuttige vermagering tips. Hier vind je het laatste nieuws over dieet.

Bezoek

Voedingscentrum.nl

Het Voedingscentrum is de autoriteit die aan consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie geeft over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.

Bezoek