Omrin Leeuwarden, Friesland

Contactgegevens

Telefoon:

0900-2100215

E-mail:

:

Adresgegevens

Adres:

Postbus 1622

Postcode:

8901BX

Stad:

Leeuwarden

Over dit bedrijf

Omrin is het Friese woord voor kringloop . Deze naam geeft goed weer waarmee de organisaties zich bezighouden. Afval is immers niet slechts afval, maar steeds meer een grondstof voor nieuwe producten. Duurzaamheid zit in de genen van Omrin. Wij zetten ons iedere dag in om afval geschikt te maken voor hergebruik (onze kringloopwinkels en milieustraten), voor recycling (onze unieke scheiding- en bewerkingsinstallatie) of om er energie van te maken (ons biogas en de Reststoffenenergiecentrale). Maar ook het rijden op groen gas en koolzaadolie, het gebruik van zonnepanelen en led-verlichting, wij houden ons er graag mee bezig. De missie van Omrin is niet voor niets energiek en duurzaam . Omrin zamelt afval in, recyclet, bewerkt en verwerkt het. We doen dit zo duurzaam en innovatief mogelijk. Omrin verwerkt het afval naar de 'Ladder van Lansink'. Dit model is genoemd naar de voormalige parlementarier Ad Lansink. Deze CDAeer diende in 1979 in de Tweede Kamer een motie in die bepaalde dat het overheidsbeleid zich moest richten op het zo milieuvriendelijk mogelijk verwerken van afval. De motie werd aangenomen en de Ladder van Lansink werd een standaard voor het beheren van afval. Helemaal bovenaan de ladder staat preventie: voorkomen dat er afval ontstaat. Onderaan staat de meest vervuilende oplossing: afval storten. Hoe hoger afval op de ladder eindigt, hoe beter het is voor het milieu. Omrin probeert altijd de hoogst mogelijke methode op de ladder te kiezen.

Deze afvallen zijn misschien ook interessant

Schaap Bio Energie

Kilewierwei 1,
Tirns

Bekijk

Categorie: Afval

Afval of vuilnis is het begrip voor stoffen, materialen en/of producten waarvan de eigenaar van plan is zich ervan te ontdoen. Andere benamingen zijn afvalmateriaal, afvalproduct en afvalstof.

De eigenaar van afval kan zich ontdoen van de afvalstof door deze weg te gooien. Letterlijk weggooien is doorgaans wettelijk niet toegestaan, tenzij dit gebeurt in een afvalbak. Het afval dient door een erkende afvalinzamelaar te worden opgehaald. Deze afvalinzamelaar zal afhankelijk van de eigenschappen en herkomst van het afval een verwerkingsmethode kiezen. In tegenstelling tot vroeger wordt nog maar een klein deel gestort op een stortplaats.

Sinds de industriële revolutie is de hoeveelheid en diversiteit van het afval enorm toegenomen. Daarnaast nam het aandeel schadelijk tot zeer schadelijke stoffen flink toe. Doordat afval ongecontroleerd werd gedumpt en op verlaten plekken werd verbrand, nam de impact op het milieu toe en de gevolgen hiervan werden voor mens en natuur steeds meer merkbaar. In de jaren 70 van de 20e eeuw kwam er een kentering in het beleid. Door de toenemende milieu-impact en het toegenomen bewustzijn van de schaarste van grondstoffen werd enerzijds het afvalbeleid gericht op bescherming van het milieu en anderzijds gericht op hergebruik. Met de introductie van de Ladder van Lansink werd richting gegeven aan de ideale verwerking van het afval. De voorkeursvolgorde was:

  • Preventie
  • Hergebruik
  • Verbranden
  • Storten


Tegenwoordig komen bij storten en verbranden in een afvalverbrandingsinstallatie nog maar zeer beperkt schadelijke stoffen als dioxines, fijn stof, kwik en andere zware metalen vrij. Verbranden van afvalstoffen is alleen nog maar toegestaan indien aan strenge regels wordt voldaan. Tegenwoordig wordt ruim 80% van het afval nuttig toegepast/hergebruikt.

Als (huishoudelijk) afval verbrand wordt, mag de stroom die hiermee wordt opgewekt in 2008 voor 48% als groene stroom worden geboekt, vanwege de biomassa in het afval. Vanwege de fossiele oorsprong moet de overige 52% als "grijze" stroom worden geboekt.


Lees meer over Afval