Avri Geldermalsen, Gelderland

Contactgegevens

Telefoon:

0345-585353

E-mail:

Website:

:

Adresgegevens

Adres:

Meersteeg 15

Postcode:

4191NK

Stad:

Geldermalsen

Over dit bedrijf

AVRI is verantwoordelijk voor een optimale invulling van de afvalzorgplicht van de aangesloten gemeenten van Regio Rivierenland. Deze zorgplicht omvat het inzamelen en (laten) verwerken van alle huishoudelijke afvalstromen, het ontwikkelen van het gemeentelijke afvalstoffenbeleid en de communicatie op het gebied van afval. Wat is afval? We produceren jaarlijks gemiddeld ruim 500 kilo afval per persoon. Dat is een hele hoop. Maar wat is nu eigenlijk afval? Dat is geen gemakkelijke vraag. Wat voor de een afval is, is voor de ander een grondstof. Wat afval is, hangt vooral af van wat degene die het afval in handen heeft, ermee wil doen. Wil hij het kwijt (weggooien), dan is meestal sprake van een afvalstof. Voorbeelden zijn groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval), lege verpakkingen (bijvoorbeeld glazen potjes en kunststof flessen), bouw- en sloopafval of autobanden. Afval is waardevol Volgens Van Dale is afval alles 'dat na een bewerking als nutteloze rest overblijft.' Eigenlijk is die definitie niet helemaal correct. Afval is namelijk vaak helemaal geen nutteloze rest, maar juist erg waardevol en daarom in veel gevallen geschikt voor hergebruik. Wat gebeurt er met uw afval? Nadat Avri uw afval heeft ingezameld en afgevoerd, verdwijnt het uit uw zicht. Toch heeft het afval nog een lange weg te gaan en een grote kans dat het in een andere vorm weer bij u of andere consumenten terugkomt! Afvalhergebruik Ruim de helft van afgedankte producten of productmaterialen worden geheel of gedeeltelijk hergebruikt. Zo maken we van gft-afval compost, verpakkingsglas van glasscherven en gebruiken we bouw- en sloopafval als funderingsmateriaal. Afvalverbranding Afval dat niet nuttig kan worden toegepast, maar wel brandbaar is, wordt in speciale afvalverbrandingsinstallaties (AVI's) verbrand. Het betreft met name restafval. De warmte die bij verbranding vrijkomt wordt zoveel mogelijk omgezet in energie voor bijvoorbeeld stadsverwarming. De as (verbrandingsresten) wordt bijna volledig toegepast in grond-, weg- en waterbouwprojecten. Storten Afval dat niet nuttig kan worden hergebruikt en ook niet brandbaar is, wordt op de stortplaats gestort. Dit is slechts een heel klein deel van de totale hoeveelheid afval.

Deze afvalverwerkers zijn misschien ook interessant

Dar

Kanaalstraat 401,
Nijmegen

Bekijk

Lotterjouk Metaalrecycling

Latensteinseweg 5/A,
Tiel

Bekijk

Makkink & Makkink

Rozengracht 22,
Zutphen

Bekijk

Recom Ede

Neonstraat 20,
Ede (gld)

Bekijk

Waste to Energy BV

Tolboomweg 1/A,
Terschuur

Bekijk

Categorie: Afval

Afval of vuilnis is het begrip voor stoffen, materialen en/of producten waarvan de eigenaar van plan is zich ervan te ontdoen. Andere benamingen zijn afvalmateriaal, afvalproduct en afvalstof.

De eigenaar van afval kan zich ontdoen van de afvalstof door deze weg te gooien. Letterlijk weggooien is doorgaans wettelijk niet toegestaan, tenzij dit gebeurt in een afvalbak. Het afval dient door een erkende afvalinzamelaar te worden opgehaald. Deze afvalinzamelaar zal afhankelijk van de eigenschappen en herkomst van het afval een verwerkingsmethode kiezen. In tegenstelling tot vroeger wordt nog maar een klein deel gestort op een stortplaats.

Sinds de industriële revolutie is de hoeveelheid en diversiteit van het afval enorm toegenomen. Daarnaast nam het aandeel schadelijk tot zeer schadelijke stoffen flink toe. Doordat afval ongecontroleerd werd gedumpt en op verlaten plekken werd verbrand, nam de impact op het milieu toe en de gevolgen hiervan werden voor mens en natuur steeds meer merkbaar. In de jaren 70 van de 20e eeuw kwam er een kentering in het beleid. Door de toenemende milieu-impact en het toegenomen bewustzijn van de schaarste van grondstoffen werd enerzijds het afvalbeleid gericht op bescherming van het milieu en anderzijds gericht op hergebruik. Met de introductie van de Ladder van Lansink werd richting gegeven aan de ideale verwerking van het afval. De voorkeursvolgorde was:

  • Preventie
  • Hergebruik
  • Verbranden
  • Storten


Tegenwoordig komen bij storten en verbranden in een afvalverbrandingsinstallatie nog maar zeer beperkt schadelijke stoffen als dioxines, fijn stof, kwik en andere zware metalen vrij. Verbranden van afvalstoffen is alleen nog maar toegestaan indien aan strenge regels wordt voldaan. Tegenwoordig wordt ruim 80% van het afval nuttig toegepast/hergebruikt.

Als (huishoudelijk) afval verbrand wordt, mag de stroom die hiermee wordt opgewekt in 2008 voor 48% als groene stroom worden geboekt, vanwege de biomassa in het afval. Vanwege de fossiele oorsprong moet de overige 52% als "grijze" stroom worden geboekt.


Lees meer over Afval