Alle autoleasingen in Nederland

Aanbevolen autoleasingen

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

Flevoland

4 autoleasingen gevonden

Bekijk autoleasingen in Flevoland

Friesland

2 autoleasingen gevonden

Bekijk autoleasingen in Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

3 autoleasingen gevonden

Bekijk autoleasingen in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

5 autoleasingen gevonden

Bekijk autoleasingen in Utrecht

Zuid-Holland

Lees meer over autoleasing

Autoleasing Autolease

In Nederland rijden ruim 700.000 leaseauto's rond. Het overgrote deel daarvan (ruim 500.000) zijn personenauto's, de bestelauto's die geleast worden vormen de andere grote groep leaseauto's.

Autolease is het verschaffen van het gebruiksrecht van een voertuig aan een ander, de lessee genaamd. De lessee betaald daarvoor, gedurende de vooraf overeengekomen periode, een periodieke vergoeding. De lessee krijgt het feitelijk gebruik over het object, maar verkrijgt niet het juridisch eigendom en afhankelijk van de leasevorm ook niet het economisch (fiscaal) eigendom.

Drie soorten autolease

Er zijn drie vormen van autolease:

  • Financiële lease: wanneer bij het aangaan van de lease-overeenkomst de financiering van de auto voorop staat, wordt de overeenkomst als financiële lease aangeduid. De looptijd van de lease-overeenkomst is vrijwel gelijk aan de levensduur van de auto. De lessee wordt in dit geval eigenaar aan het eind van de leaseperiode en na betaling van de eindtermijn.
  • Operationele lease: wanneer het gebruik van de auto voorop staat, wordt de overeenkomst als een operationele lease aangemerkt. Er is bij deze vorm van lease nog onderscheid te maken in short-term en long-term lease. Bij short-term lease gaat het om een relatief korte leaseperiode die ook makkelijk opzegbaar is; bij long-term lease wordt een vaste lease-periode afgesproken. Het economische risico ligt bij de juridische eigenaar van de auto.
  • Sale and lease back: Bij deze leaseconstructie heeft de huurder eerst het bezit over de betreffende auto gehad en die vervolgens aan een leasemaatschappij of autodealer verkocht waarna hij middels een lease-overeenkomst in blijft rijden.Waarom leasen?

Leasen heeft vele voordelen ten opzichte van kopen. Zo kun je direct in een nieuwe auto rijden zonder eerst te hoeven sparen, hoef je je niet druk te maken over onderhoud, wegenbelasting en verzekeringen etc. omdat dit allemaal door de leasemaatschappij wordt geregeld. Bij onverhoopte autopech is vervangend vervoer zo geregeld. Bovendien wordt je niet geconfronteerd met een grote investering ineens en is er dus geen directe aantasting van de (bedrijfs)liquiditeit. Leasen voorziet in een heldere kostenbegroting met transparante en te budgetteren maandlasten. Het resultaat is een kilometerkostprijs die optimaal is afgestemd op de eigen situatie.

Wat kost autoleasen?

De kosten van autolease zijn afhankelijk van het soort auto, het contract, de looptijd, het aantal kilometers per jaar en de leasecomponenten die in het contract zitten. Je kunt kiezen uit een lange of korte looptijd, met of zonder slottermijn, gehele of gedeeltelijke financiering. De keuze is aan de lessee. Autolease was tot voor kort in de meeste gevallen slechts voor zakelijke rijders weggelegd. De laatste tijd komt privélease echter ook steeds meer voor. Niet omdat leasen zo goedkoop is maar wel omdat de kosten beheersbaar zijn en de risico's en het gebruik gespreid worden over een langere periode.

Aanbevolen content over autoleasing

Foto's

Video's

Auto Leasing

Greg and Roosevelt discuss auto leasing and more in AutoNetwork Reports 37.

Links

De Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen

Website van de NVL; de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen.

Bezoek

Vereniging voor Nederlandse Autoleasemaatschappijen

Website van de VNA, Vereniging voor Nederlandse Autoleasemaatschappijen.

Bezoek