Alle Autorijscholen in Beuningen, Gelderland

Aanbevolen autorijscholen

Wordt geladen

Lees meer over Beuningen

Gemeente Beuningen

Beuningen (in Beunings dialect: "Bunninge") is een gemeente en plaats in de Nederlandse provincie Gelderland.

De gemeente bestaat sinds 1 juli 1980 naast Beuningen uit de kerkdorpen (in volgorde van grootte) Ewijk, Weurt en Winssen. Beuningen ligt in het Rijk van Nijmegen in de oksel van knooppunt Ewijk met aan de zuidzijde de A73 (Nijmegen-Roermond) en ten westen de A50 (Zwolle-Eindhoven). In het noorden grenst Beuningen aan rivier de Waal en aan de oostkant aan Nijmegen. De gemeente Beuningen maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen.

Typerend voor Beuningen zijn de vele nieuwbouwwijken waarin wonen en water door de gemeente centraal wordt gesteld. Voorbeelden van deze wijken zijn De Heuve, De Haaghe, Den Balmerd en de meest recente uitbreidingen de Beuningse Plas en De Rietlanden. Binnen de gemeentegrenzen ligt in Ewijk de grote recreatieplas De Groene Heuvels.

Geschiedenis

Het gebied waar Beuningen nu ligt werd vroeger mogelijk al door de Romeinen bewoond. In ieder geval worden er met regelmaat Romeinse opgravingen gedaan. Tot ongeveer 1900 was Beuningen, net zoals Ewijk en Winssen, een arm boerendorp dat vaak door overstromingen getroffen werd. Toch waren er ook een behoorlijk aantal zeer goed bemiddelde families in Beuningen, met name grote boeren, die voor de hoogste belastingopbrengst in de streek zorgden.

Op 1 januari 1818 werd de gemeente vergroot door de annexatie van de opgeheven gemeente Weurt en op 1 juli 1980 door de annexatie van de opgeheven gemeente Ewijk.


Van 1900 tot 1970 was er een nonnenklooster gevestigd, dat trachtte de armoede te verlichten. Eind jaren twintig veranderde deze situatie door de aanleg van het Maas-Waalkanaal met de nieuwe Waalhaven op de grens van Weurt en Nijmegen (1928) en de aanleg van betere straten. Ook was er de aanleg van de stoomtram van Nijmegen naar Druten. De stoomtram kwam over de van Heemstraweg door Beuningen. De komst van de Van Heemstraweg (1927-1959) verbond Beuningen met Nijmegen aan de oostkant en aan de westkant de dorpen aan de Waal tot aan Zaltbommel.

Tegenwoordig is Beuningen uitgegroeid tot een groeikern c.q. voorstadje van Nijmegen met vele nieuwbouwwijken.

In Beuningen staat verder een standerdmolen, De Haag.

Wapen

Het wapen kent vier ?kwartieren?:

  • In goud een dubbele adelaar van sabel, getongd, gebekt en gekluwd van keel, boven vergezeld van een ster van keel (Rijk van Nijmegen).
  • In keel een burcht van zilver, bestaande uit twee gekanteelde en gedekte torens, verbonden door een gekanteelde muur, waarin een gesloten poort (slot Doddendael).
  • In keel, bezaaid met blokjes van zilver, een leeuw van hetzelfde, gekroond, getongd en genageld van goud (Van Stepraad).
  • In goud en van zilver en keel in twee rijen geschaakt schuinkruis (Van Appeltern).

Aanbevolen content over Beuningen

Foto's

Video's

Gemeente Beuningen

Promotiefilm over de gemeente Beuningen.

Links

Oud Beuningen

Op deze site staan foto's van oud Beuningen en haar inwoners.

Bezoek

Beuningen Rijk van Nijmegen

Leven tussen stad en land. Beuningen vormt samen met de drie dorpskernen Ewijk, Weurt en Winssen de gelijknamige gemeente.

Bezoek

Beuningen - lokaal nieuws uit je gemeente

lokaal nieuws uit je gemeente Beuningen.

Bezoek