Alle autoruitten in Nederland

Aanbevolen autoruitten

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

Flevoland

Friesland

Gelderland

Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

Zeeland

2 autoruitten gevonden

Bekijk autoruitten in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over autoruit

Autoglas

De autoglasmarkt is te onderscheiden in de eerste-montagemarkt en de vervangingsmarkt. De autoruiten in de eerste-montage-markt worden veelal door robots in de autoassemblagehal aan de nieuwe auto aangebracht. Ook aan het werken in de vervangingsmarkt moet hoge eisen worden gesteld, vooral in het belang van de veiligheid van bestuurder en passagiers. Autoruiten zijn een dragend onderdeel van de carrosserie. Dit stelt hoge eisen aan het verlijmen. Het glasoppervlak in auto's neemt de laatste jaren flink toe. Daarnaast zijn er steeds meer technologische toepassingen (antennes, sensoren etc) in de ruit geïntegreerd.

Veel schade aan autoglas kan tegenwoordig met moderne technieken worden gerepareerd, vervanging is niet in alle gevallen noodzakelijk.

Sterretje in de autoruit

Ruitschade komt veel voor en wordt vaak veroorzaakt door een invloed van buitenaf. Een steentje dat opspringt tijdens het rijden, een vogel die tegen de voorruit vliegt, hevige hagel; tal van oorzaken aan te wijzen waardoor er een sterretje in een autoruit kan ontstaan. Een sterretje op zich is nog niet zo erg maar onder andere door temperatuurwisselingen kan een klein sterretje uitgroeien tot een fikse barst. Het is dan ook belangrijk om in het geval van een beschadiging naar een bedrijf te gaan die gespecialiseerd is in autoruitherstel. Als het gaat om een klein sterretje in de voorruit is het veelal eenvoudig te repareren als het gaat om een grotere beschadiging (richtlijn is als de beschadiging groter is dan een 2 euro muntstuk) dan zal de voorruit veelal in zijn geheel moeten worden vervangen.

Hoe wordt een sterretje in de ruit gerepareerd?

De beschadiging wordt eerst goed schoongemaakt en daarna wordt er onder hoge druk een kleine hoeveelheid heldere kunsthars in het sterretje aangebracht. Deze hars wordt daarna onder invloed van UV-licht uitgehard, waardoor de autoruit zijn oorspronkelijke sterkte weer terug krijgt. Met een speciale behandeling wordt het sterretje vervolgens glad afgewerkt.

Afhankelijk van de autoverzekering die voor de auto is afgesloten is een reparatie veelal gratis, indien de autoruit vervangen dient te worden moet veelal de eigen bijdrage betaald worden. Dit is overigens niet bij alle verzekeringen het geval. Het is zinvol de polis er op na te kijken.

Goed zicht is verplicht

Een automobilist is verplicht om voldoende zicht naar voren en opzij te hebben. Het is dus van belang om de voor- en achterruit, de zijramen en de buitenspiegels voor het rijden goed schoon te maken. Als het zicht slecht is doordat de ramen beslagen of bijvoorbeeld bevroren zijn kan de politie een bekeuring uitschrijven tot 360 euro!

Een paar tips bij het ijsvrij maken van de ramen:

  • Schakel na gebruik van de auto de ruitenwissers uit; zo voorkom je schade doordat ze de volgende ochtend aan gaan terwijl de ruitenwisserrubbers vastgevroren zitten;
  • Dek je voor- en achterruit af met een anti-ijsdeken, een stuk karton of iets dergelijks; op die manier hoef je de volgende ochtend niet te krabben;
  • Gooi geen heet water over de voorruit; het raam kan door het plotselinge temperatuurverschil barsten of breken.


Tip om condens op de autoruiten te verhelpen:

  • Schakel de airconditioning in, de ruiten trekken dan snel schoon. Als de auto geen airco heeft, wrijf dan met een doek of zeem de binnenkant van de ruiten schoon.Aanbevolen content over autoruit

Foto's

Video's

Het Klokhuis

Hoe worden sterretjes in autoruiten gerepareerd?

Autoruit vervangen

Video waarin wordt laten zien hoe een autoruit wordt vervangen.

Links

Glasgarant

Website van Stichting Glasgarant, waarbij partijen zijn aangesloten die het afwikkelingsproces van autoruitschade voor verzekerden goed en vlot willen laten verlopen.

Bezoek