Alle autosloperijen in Nederland

Aanbevolen autosloperijen

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

2 autosloperijen gevonden

Bekijk autosloperijen in Drenthe

Flevoland

Friesland

5 autosloperijen gevonden

Bekijk autosloperijen in Friesland

Gelderland

18 autosloperijen gevonden

Bekijk autosloperijen in Gelderland

Groningen

6 autosloperijen gevonden

Bekijk autosloperijen in Groningen

Limburg

6 autosloperijen gevonden

Bekijk autosloperijen in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

6 autosloperijen gevonden

Bekijk autosloperijen in Utrecht

Zeeland

5 autosloperijen gevonden

Bekijk autosloperijen in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over autosloperij

Autosloperij

Een autosloperij is een plaats waar kapotte 'sloop' voertuigen naar toe worden gebracht. Voordat een voertuig onder de pers terecht komt wordt het voertuig grondig bekeken. Alle bruikbare onderdelen die eventueel hergebruikt kunnen worden worden uit de auto's gehaald en vervolgens verkocht aan garages of particulieren.

Welke voertuigen kunnen bij een sloperij, tegenwoordig veelal demontagebedrijf genoemd, aangeboden worden?

  • 1. Voertuigen waarvan de technische levensduur ten einde is. Bijvoorbeeld als een oude auto problemen heeft om door de APK-keuring te komen. Of in het geval de kosten die voor reparatie(s) gemaakt dienen te worden niet meer opwegen tegen de waarde van het voertuig;
  • 2. Schadevoertuigen die bijvoorbeeld total loss zijn verklaard. Dit kunnen ook 'jonge' voertuigen zijn die door een ongeluk of vernieling zodanig zijn beschadigd dat reparatie niet meer rendabel is.



Het is bij wet bepaald dat een wrak alleen door een RDW-erkend demontagebedrijf gedemonteerd mag worden; dit mag je dus niet zelf doen. Autosloperijen moeten voor deze RDW-erkenning een milieuvergunning, een inschrijving bij een Kamer van Koophandel en een ondernemersverklaring van de belastingdienst overleggen.

Het inleveren van een wrak is over het algemeen kosteloos. Als het wrak echter nog waardevol is, omdat het bijvoorbeeld nog een relatief jonge auto is, geeft het demontagebedrijf veelal een vergoeding voor het wrak. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het type voertuig, de leeftijd van het voertuig en de eventuele schadehistorie.

Bij binnenkomst van te demonteren voertuigen wordt de eigenaar/houder direct gevrijwaard van de voertuigverplichtingen. Alleen demontagebedrijven hebben de mogelijkheid een voertuig voor demontage af te melden bij de RDW. Het is daarom belangrijk om het complete kentekenbewijs mee te nemen naar de sloperij/demontagebedrijf. Als u uw voertuig voor sloop aanbiedt bij een RDW-erkend bedrijf en het kentekenbewijs is niet compleet of er mist een kentekenplaat (-platen), dan kan de medewerker dit aangeven op een zogenoemde 'verklaring demontage'.

Er is een tijd geweest dat er in Nederland ruim 2000 autosloperijen waren. Door de grote concurrentie en de steeds scherpere (milieu)eisen is dat aantal teruggelopen tot iets minder dan 500. Per sloperij komen er dagelijks honderd of meer sloopvoertuigen binnen voor verwerking.



Aanbevolen content over autosloperij

Foto's

Video's

Auto's pletten

Een filmpje over het pletten van auto's bij een autodemontagebedrijf.

Demontage van een DAF Truck

Video waarin gezien kan worden hoe een DAF Truck (XF 105) gedemonteerd wordt.

Wat gebeurt er bij het autodemontagebedrijf?

Uitleg over hoe een autodemontagebedrijf werkt.

Links

Auto Recycling Nederland (ARN)

Website van de ARN; het Nederlandse expertisecentrum voor recycling in de mobiliteitsbranche.

Bezoek

KwaliteitsZorg Demontage (KZD)

Website van Stichting KZD; een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem voor de voertuigdemontagebranche.

Bezoek

Stiba

Website van de Stiba; brancheorganisatie van gecertificeerde auto-, motorfiets-, truck- en aanverwante voertuigdemontagebedrijven.

Bezoek