Alle bierbrouwerijen in Nederland

Aanbevolen bierbrouwerijen

Wordt geladen

Blader per regio

Flevoland

Limburg

3 bierbrouwerijen gevonden

Bekijk bierbrouwerijen in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

1 bierbrouwerij gevonden

Bekijk bierbrouwerijen in Utrecht

Zuid-Holland

Lees meer over bierbrouwerij

Bierbrouwerij

Een brouwerij of voluit bierbrouwerij is een bedrijf dat bier (en in Japan ook sake) produceert. Brouwerijen waren vroeger meestal gevestigd in de buurt van een bron met geschikt water waarmee het bier gebrouwen werd. Tegenwoordig wordt veelal behandeld leidingwater gebruikt. Daarnaast zijn goede transportmogelijkheden nodig om de droge ingrediënten naar de brouwerij te brengen en om het geproduceerde bier naar de afnemers te vervoeren.

Als oudste brouwerij ter wereld geldt de Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan in Freising, die sinds 1040 bestaat. De oudste kloosterbrouwerij (sinds 1050) is gevestigd in de abdij van Weltenburg. Beide bevinden zich in Duitsland.

Sommige bierproducenten zijn in de ware zin van het woord geen brouwerijen maar zogeheten bierfirma's of brouwerijhuurders.

In Nederland waren brouwerijen oorspronkelijk gevestigd in steden en dorpskernen. Zo was de Amstel-brouwerij gevestigd in Amsterdam-Oost, en de Heineken-brouwerij in Oud-Zuid. Omdat de brouwerijen in de steden veel overlast veroorzaakten in de vorm van geurhinder en geluidshinder door het transport, werden ze in veel gevallen verhuisd naar plaatsen waar ze minder overlast veroorzaken. Zo is de Amstel-brouwerij, na de fusie met Heineken, verhuisd naar Zoeterwoude. Ook de Heineken-brouwerij uit Oud-Zuid is later verplaatst. Er zijn bijna 160 actieve bierbrouwerijen en brouwerijhuurders in Nederland.

Aanbevolen content over bierbrouwerij

Foto's

Video's

Het brouwproces van bier

We nemen u mee voor een blik achter de schermen en tonen u hoe er van water, gemoute gerst, hop en gist een heerlijk bier kan gemaakt worden.

De Legende (hobby) bierbrouwerij

Een film over het productie proces van speciaal bier.

Enthousiaste Bierbrouwer

Geweldige rondleiding door bierbrouwerij in Brugge.

Links

Brouw-bier.nl

Deze website is vooral bedoeld voor de amateur bierbrouwer en de serieuze bier liefhebber.

Bezoek

Klein Brouwerij Collectief

Het Klein Brouwerij Collectief (KBC) bestaat sinds 2003 en is sindsdien uitgegroeid tot het grootste samenwerkingsverband van bierbrouwerijen.

Bezoek

Nederlandse Brouwers

Nederlandse Brouwers is de overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van acht in Nederland gevestigde bierbrouwerijen.

Bezoek