Alle boekhandels in Nederland

Aanbevolen boekhandels

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

Flevoland

Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

11 boekhandels gevonden

Bekijk boekhandels in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

14 boekhandels gevonden

Bekijk boekhandels in Utrecht

Zeeland

8 boekhandels gevonden

Bekijk boekhandels in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over boekhandel

Boekhandel

Een boekhandel is een bedrijf waar men boeken kan kopen. Een vestiging van een boekhandel heet een boekwinkel. In de praktijk zijn 'boekhandel' en 'boekwinkel' min of meer synoniemen.

In de zeventiende en achttiende eeuw werden de boeken vrijwel uitsluitend door de uitgever verkocht.

Nederland is het land met de hoogste boekhandeldichtheid. Er zijn meer boekhandels per inwoner dan in welk land ook. Zo worden in Nederland veel meer boeken verkocht per inwoner dan bijvoorbeeld Spanje. In Nederland zijn de boekhandelaren verenigd middels de Koninklijke Nederlandse Boekverkopersbond (NBB) in Bilthoven.

Traditioneel kopen boekverkopers drie maal per jaar nieuwe titels in. Tijdens de voorjaarsbeurs, de zomerbeurs en de najaarsbeurs. Voor deze beurzen sturen de uitgevers brochures toe met daarin de nieuw te verschijnen titels. Het aantal nieuwe titels kan oplopen tot 7.000 tot 8.000 per beurs. In een persoonlijk gesprek met de uitgeversvertegenwoordiger geeft de inkoper van de boekhandel dan aan hoeveel exemplaren hij dan van deze titel wenst in te kopen. Eventueel kan men onderhandelen over de korting op de vaste boekenprijs, maar meestal staat deze vast.

Veel boekhandelaren hebben in een samenwerkingsverband de inkoop (gedeeltelijk) uit handen gegeven aan een franchiser. Zij kopen dan gezamenlijk de boeken in, in ruil voor betere voorwaarden. Deze boekhandelaren zijn vaak herkenbaar aan een gezamenlijke naam of label (Libris, Blz, Plantage, The Read Shop, Boekenpartners, AKO, Bruna). Vaak maken deze groepen ook gezamenlijke reclame in de vorm van huis-aan-huisfolders, websites en in-store promotie.

Sinds de komst van internet zijn er veel speciale internetboekhandels ontstaan, die vaak op internationale schaal opereren. De eerste Nederlandse Internetboekhandel is BelBoek.com. Het aanbod van de latere internetbedrijven beperkt zich vaak niet tot boeken. Grote online warenhuizen als Bol.com, ProxisAzur.be en Amazon.com zijn bijvoorbeeld grote spelers op het gebied van online boekverkoop. Ook op online veilingsites als eBay worden veel nieuwe en tweedehandse boeken te koop aangeboden. Inmiddels hebben ook de meeste traditionele boekhandelaren de online verkoop ter hand genomen.

Aanbevolen content over boekhandel

Foto's

Video's

Boekhandel Den Boer

Mooiste Boekhandel van Nederland

Links

KBb

Koninklijke Boekverkopersbond, De brancheorganisatie voor de boekhandel.

Bezoek