Alle butaangas propaangassen in Nederland

Aanbevolen butaangas propaangassen

Wordt geladen

Blader per regio

Gelderland

4 butaangas propaangassen gevonden

Bekijk butaangas propaangassen in Gelderland

Noord-Brabant

2 butaangas propaangassen gevonden

Bekijk butaangas propaangassen in Noord-Brabant

Noord-Holland

Utrecht

2 butaangas propaangassen gevonden

Bekijk butaangas propaangassen in Utrecht

Zuid-Holland

Lees meer over butaangas propaangas

Butaangas Propaangas

Het gas dat in Gasflessen zit, is in Nederland meestal Propaan. Butaan wordt nog maar weinig gebruikt als vulling voor gasflessen. Propaan is net zoals butaan een LPG. Autogas wordt vaak LPG genoemd, maar autogas is een mengsel van butaan en propaan. LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas ofwel vloeibaar gemaakte petroleumgas. Butaan en propaan worden allebei gewonnen uit de raffinage van aardolie of uit aardgasvelden. Met name propaan wordt in Nederland gebruikt voor gasflessen.

Verschil Butaan en Propaan
Het grote verschil tussen butaangas en propaangas is dat butaan bij temperaturen rond het vriespunt niet meer bruikbaar is en propaan nog wel. Propaan is bruikbaar tot temperaturen van circa 42 graden onder nul. Propaan kan dan ook gerust buiten opgeslagen worden in propaantanks of in gasflessen. In Nederland zijn doorgaans gevuld met propaangas en nauwelijks nog met butaan.

Vloeibaar Propaan en Butaan
Propaan bevindt zich als een vloeistof in de gasfles. Zodra de gaskraan wordt opengedraaid wordt het propaan vloeistof omgezet in gas als brandstof voor bijvoorbeeld koken op de camping, de gasbarbecue terrasverwarmer of op de boot.

Campingaz
Een aparte vorm van gasflessen zijn de bekende blauwe Campinggaztankjes. Deze bevatten echter ALLEEN butaan en kunnen alleen bij temperaturen boven 5º C worden gebruikt. De prijs per liter gas ligt vele malen hoger dan die van de andere flessen. Daartegenover staat, dat er een zeer uitgebreid distributiesysteem bestaat over geheel Europa. Op bijna elke camping en supermarkt kunt u deze flessen omruilen.

Aanbevolen content over butaangas propaangas

Foto's

Video's

Campingaz

Het hervullen van flessen