Dikke Dries Cafe Utrecht, Utrecht

Contactgegevens

Telefoon:

030-2319112

E-mail:

:

Adresgegevens

Adres:

Oudkerkhof 36

Postcode:

3512GL

Stad:

Utrecht

Over dit bedrijf

Welkom in ons gezellige cafe! In 1937 opende mijn overgrootvader zijn eigen cafe in de toenmalige volksbuurt Wijk C, en vernoemde het naar zijn eigen bijnaam, Dikke Dries. Na zijn overlijden werd het cafe onder dezelfde naam voortgezet door mijn opa en oma, Joop en Tonny de Winter. In 1975 zijn mijn vader Ries en moeder Anke hier op het Oudkerkhof hun eigen Dikke Dries begonnen. De broer van Ries, Ton de Winter, heeft nog jaren het cafe aan de Waterstraat uitgebaat maar is inmiddels verhuisd naar Tapperij de Winter in Utrecht Oost. Om het afspreken te vergemakkelijken, spraken onze gasten al snel over de Oude Dikke Dries en de Nieuwe Dikke Dries. Als jongen van een jaar of 14 vond ik het al prachtig om mee te helpen met bitterballen bakken, glazen spoelen en het mooiste van alles, een prachtig biertje tappen. Sinds 1 januari 2000 ben ik samen met mijn vrouw Ursula, de uitbater/kastelein/kroegbaas/ondernemer van ons mooie cafe, waar we iedere dag weer met plezier onze gasten ontvangen en vol trots de deuren openen. Met enig geluk wordt u hier wel eens geholpen door piepjonge obers, jazeker, de 5de! generatie huppelt soms ook al vrolijk tussen de tafeltjes door met een schaaltje bitterballen..... Ursula en ik heten u van harte welkom in de wondere wereld van het gezelligste cafe van de wereld, De Nieuwe Dikke Dries! tot snel, Jos de Winter

Deze cafes zijn misschien ook interessant

Cafe 't Draeckje

Hellestraat 51,
Amersfoort

Bekijk

Cafe Ouwe Dikke Dries

Waterstraat 32,
Utrecht

Bekijk

Eetcafe De Vingerhoed

Donkeregaard 11,
Utrecht

Bekijk

Categorie: Cafe

Een café, ook wel kroeg, knijp en bar genaamd, is een uitgaansgelegenheid waar dorpse of stadse zaken worden besproken onder het genot van alle mogelijke drank (sterkedrank, wijn, bier, koffie, thee, frisdrank). Samen met hotels en restaurants worden cafés ook wel de horeca genoemd.

De eerste cafés ontstonden in de 17e eeuw als koffiehuizen. Het woord café is dan ook het Franse woord voor koffie. Geleidelijk aan gingen ook kroegen waar men vooral bier dronk zich café noemen en ontstond een grote variëteit aan cafés. De bekendste soorten cafés zijn het bruine café, het grand café, het eetcafé en de cocktailbar.

Cafés vervullen vaak een belangrijke sociale functie als plaats waar stamgasten elkaar ontmoeten aan de bar of aan de stamtafel of waar men regelmatig langsgaat op een avondje uit.

In de geschiedenis is de naamgeving van het woord koffiehuis en café van betekenis veranderd, van een locatie waar vooral koffie gedronken wordt, naar een plek waar vooral alcoholische drank wordt gebruikt. Dezelfde verandering van betekenis ziet men bij het woord coffeeshop, dit woord duidt geen gelegenheid aan waar vooral koffie gedronken wordt, maar is een plaats waar softdrugs kunnen worden gekocht en gebruikt.

Voor het bezoeken en de bezoekers van cafés kent de Nederlandse taal onder meer de volgende woorden:

  • (elf)kroegentocht - tocht als groepsamusement van de ene kroeg naar de andere.
  • Kroeglopen - het regelmatig binnenlopen bij kroegen.
  • Kroegtijger - een persoon die vaak in een café zit.
  • Tooghanger - iemand die geregeld in een café blijft hangen.
  • Stamgast - vaste gast.
  • Stappen - een avondje uitgaan, waarbij cafés en/of discotheken bezocht worden.
  • Uitgaan - het bezoeken van een of meerdere cafés en/of andere uitgaansgelegenheden.



Lees meer over Cafe