Alle Cafetaria's in Groningen
Aanbevolen cafetaria's
Blader per stad
Groningen
Het Hogeland
Midden-Groningen
Stadskanaal
Westerkwartier
Lees meer over Groningen
Vlag en wapen
Vlag
De provinciale vlag is vastgesteld in 1950. Ook de vlag verwijst naar stad en Ommelanden. De rode en blauwe hoekvlakken verwijzen naar de kleuren van de Ommelanden, het centrale groene kruis verwijst naar de stad en de handelsrelatie die de Stad in de Middeleeuwen had met de Scandinavische landen. In tegenstelling tot het Scandinavische model echter, staat het kruis bij de Groninger vlag in het midden. Dit benadrukt de centrale positie van de stad Groningen in het heden en het verleden.
Wapen
Het wapen van de provincie Groningen is officieel vastgesteld bij Koninklijk Besluit op 30 december 1947. Het wapen dateert echter al uit de zestiende eeuw. Het is tot stand gekomen nadat de stad en de Ommelanden, na de reductie van de stad in 1594 verenigd werden in een gewest. Het wapen is dan ook een combinatie van het wapen van de stad en het wapen van de Ommelanden.
In het eerste en derde kwartier staat het wapen van de stad. Hiermee worden de gebieden gesymboliseerd die rechtstreeks onder het bestuur van de stad vielen (Gorecht, beide Oldambten, Reiderland en Westerwolde).
In het tweede en vierde kwartier staat het wapen van de Ommelanden. Dit bestaat uit een zilveren schild met drie blauwe balken en elf rode harten. De drie balken staan voor de drie Ommelanden, Hunsingo, Fivelingo en Westerkwartier. De elf rode harten verwijzen naar de onderkwartieren van de drie Ommelanden. De rode harten zijn niet afgeleid van de Friese vlag, die pas uit de 19e eeuw dateert (zie Klein Friesland en de geschiedenis van de Friese vlag).
Het wapen wordt gedekt door een gouden kroon van vijf bladeren en vier parels. Het wordt aan weerszijden vastgehouden door een gouden leeuw als symbool van Nederland.
Cultuur
Taal
Oorspronkelijk was het grootste deel van de huidige provincie Groningen Friestalig. Alleen in de stad en directe omgeving, en in Westerwolde werd in het verleden al een Nedersaksisch dialect gesproken. Vermoedelijk door de groeiende invloed van de stad op de Ommelanden hebben deze laatsten het Fries ingeruild voor het Gronings.
Het Gronings heeft binnen de groep van de Nedersaksische dialecten een duidelijke eigen plaats. Aangenomen wordt dat dit deels komt door de invloed die het Fries heeft gehad op de vorming van het dialect. Het dialect dat het meest verwant is aan het Gronings wordt ook niet in Nederland gesproken, maar direct over de grens in Oost-Friesland waar zich een vergelijkbaar proces, van Fries naar Nedersaksisch heeft voorgedaan. Overigens is nog steeds een zeer klein gedeelte, in het zuidelijke Westerkwartier, van de provincie Friestalig. Waarschijnlijk is dit het gevolg van recentere immigratie vanuit Friesland, gezien in de Ommelanden overwegend Oosterlauwers Fries werd gesproken.
Volksgebruiken
Typisch Groningse volksgebruiken zijn neutenschaiten, ook op e gorre genoemd, kinken en kaaibakken.
In plaatsen als Ter Apel en Kloosterburen, met een aanzienlijk katholiek bevolkingsdeel, wordt carnaval gevierd. Op het Hoogeland wordt hier en daar nog een meiboom geplant . Net zoals in Limburg en andere delen van het land wordt er op 11 november langs de deuren gelopen voor Sint-Maarten. Aan deze Sint-Maarten hebben de Martinikerk en de Martinitoren in de Stad hun naam te danken.
In Westerwolde viert men in plaatsen als Onstwedde en Jipsinghuizen op 21 december Sint-Thomas. Op deze kortste dag van het jaar worden de kwade geesten verjaagd door op midwinterhoorns te blazen. Op 6 januari, Driekoningen, gingen kinderen vroeger langs de deuren om vervolgens snoep te ontvangen van de bewoners. Tegenwoordig wordt dit zelden tot niet meer gedaan.
Streekproducten en -gerechten
De provincie Groningen heeft, net zoals de meeste andere regio's, eigen streekproducten en streekgerechten. Voorbeelden hiervan zijn spekdikken, Groninger koek en poffert.
Cultureel erfgoed
Het cultuurhistorische erfgoed van de provincie wordt vooral gevormd door de oude dorpskerken, en door borgen (versterkte landhuizen, zoals de Fraeylemaborg in Slochteren). Langs de Duitse grens liggen de vestingdorpjes Bourtange, Bad Nieuweschans en Oudeschans. De stad Groningen kent, ondanks aanzienlijke schade die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd aangericht, ook een flink aantal monumenten. In het Groninger museum zijn, naast de historische voorwerpen uit allerlei delen van Groningen en de rest van de wereld, ook stukken hedendaagse kunst te bezichtigen.
Groningen heeft een eigen feestdag, Gronings Ontzet, gevierd op 28 augustus.
De olle grieze Martinitoren en de Martinikerk zijn het 'beeldmerk' van Stad en Ommelanden.
Toerisme
Groningen is lang een toeristisch onbekend gebied gebleven. Het culturele erfgoed, vooral de stad en de vesting Bourtange en bezienswaardigheden als het Nationaal Park Lauwersmeer, de Hortus Haren en de natuur in Westerwolde en het Westerkwartier vormen de belangrijkste redenen voor toeristen om naar de provincie Groningen te komen. Vooral de stad heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot geliefd doel voor dagtrips en lange weekends, niet alleen voor Nederlanders, maar in toenemende mate ook voor buitenlanders.
Aanbevolen content over Groningen
Foto's



Video's
Winterse provincie Groningen

Winterse provincie Groningen vanuit de lucht
Groningen van boven

Bekijk de compilatie van de mooiste luchtshots van Groningen.
Provincie Groningen

Een van de top thema's van de Provincie Groningen is leefbaarheid.
Zeven redenen om Groningen te bezoeken

Er gaat niets boven Groningen: in deze film ziet u waarom de provincie Groningen een bezoek waard is!
Links
VVV Groningen
Wat maakt Groningen nou eigenlijk Groningen? Laat u verrassen door de verschillende gezichten van zowel de stad als provincie.
BezoekLaatste nieuws
Lauwersoog wil donkerder worden
27-03-2025 07:18
Het wordt donkerder in de haven van Lauwersoog. Ondernemers en de Rijksuniversiteit Groningen willen samen met de provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland de lichtuitstoot in de haven binnen drie jaar met 50 procent terugbrengen. Dat is goed voor mensen, vogels, vleermuizen en insecten, maar bespaart ook energie.
Vier de bevrijding van het noorden en oosten van Nederland
26-03-2025 11:04
Woensdagavond 16 april 2025 om 19.30 uur vieren we de bevrijding van het noorden en oosten van Nederland in de Akerk in Groningen. Via muziek, film en theater vertellen verschillende kunstenaars persoonlijke verhalen, ook over de nawerking van de oorlog bij slachtoffers, familieleden van personen uit het verzet en de ‘gewone’ burger uit de provincies Groningen, Fryslân, Drenthe en Overijssel.
Twaalf karakteristieke evenementen ontvangen subsidie
25-03-2025 13:12
Gedeputeerde Staten hebben in totaal 297.000 euro subsidie toegekend aan twaalf karakteristieke evenementen die dit jaar in de provincie plaatsvinden. Het gaat hierbij om evenementen die een provinciale of nationale uitstraling hebben, passen bij het karakter (DNA) van Groningen of de regionale identiteit en waar mogelijk aansluiting zoeken bij het Merk Groningen. De organisaties hebben een aanvraag ingediend voor de subsidieregeling die tot eind januari openstond.
Nieuw gedicht aan zijgevel provinciehuis onthuld
21-03-2025 14:59
Het gedicht 'Opbreken' van Aly Freije is het komende jaar te zien op de zijgevel van het provinciehuis. In een speciaal daarvoor gemaakte 'Poëzievitrine' aan de Turfsingel heeft de provincie vorig jaar expositieruimte gecreëerd voor straatpoëzie. Elk jaar wordt hier een nieuw gedicht geplaatst van een Groningse dichter. Het nieuwe gedicht werd vandaag onthuld door gedeputeerde Susan Top en vertegenwoordigers van Stichting Straatpoëzie Groningen.
De lente is begonnen: samen zorgen voor de natuur
20-03-2025 15:54
De lente is officieel begonnen. Hommels en vlinders laten zich weer zien. In de avonden vliegen de eerste vleermuizen weer rond. Voor veel dieren start hun broedseizoen. En ook planten gaan weer te groeien. Bomen krijgen nieuwe bladeren en bloemen beginnen te bloeien. De provincie Groningen zet zich in om de natuur te beschermen en te versterken.
Samenwerken aan de woonopgave voor Groningen
20-03-2025 09:28
Hoe realiseren we samen 28.500 nieuwe, betaalbare woningen op de juiste plek? Die vraag stond vandaag centraal tijdens het Groninger Wooncongres dat de provincie organiseerde in het provinciehuis in Groningen. Het congres was bedoeld om de provincie, gemeenten, woningcorporaties, bouwers en ontwikkelaars bij elkaar te brengen en samen het gesprek te voeren over de woonopgave voor onze provincie.