Alle caravanen in Nederland

Aanbevolen caravanen

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

5 caravanen gevonden

Bekijk caravanen in Drenthe

Flevoland

Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

4 caravanen gevonden

Bekijk caravanen in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

7 caravanen gevonden

Bekijk caravanen in Utrecht

Zeeland

5 caravanen gevonden

Bekijk caravanen in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over caravan

Caravan

Een caravan is een verplaatsbare woning die met behulp van een trekhaak achter een auto kan worden bevestigd, een soort aanhangwagen dus. Voor de meeste mensen is een caravan uitsluitend hun woning gedurende een vakantie, maar sommigen wonen er permanent in. Vaak zijn dit mensen met een beroep waarvoor zij voortdurend moeten reizen, bijvoorbeeld medewerkers van een circus.

Vakantiegangers reizen met de caravan naar een camping waar zij een staanplaats huren.

In de volksmond staat de caravan ook wel bekend als sleurhut. Caravans die zo groot zijn dat ze niet achter de auto over de weg vervoerd kunnen en mogen worden, worden stacaravans genoemd. Deze worden door een transportbedrijf op hun staanplaats afgeleverd, waar ze meestal permanent blijven.

Een caravan mag meestal niet voor langere tijd op de openbare weg geplaatst worden en de meeste mensen zetten hun caravan in een caravanstalling als zij hem niet gebruiken. Deze caravanstallingen worden veelal gerund door een professional of door een agrariër.

Caravans worden meestal verkocht door caravanbedrijven die veelal aangesloten zijn bij Bovag en Focwa en naast verkoop ook onderhoud plegen aan caravan en vouwwagens.

De caravan kan gezien worden als de opvolger van de woonwagen.

Geschiedenis

De precieze datum van het ontstaan van de caravan is onbekend. Echter is het bekend dat een mobiel vakantiehuis al honderden jaren bestaat. Rond het jaar 1800 gold een dergelijke caravan als de thuisbasis van Napoleon gedurende de veldtochten. In die tijd werd de Caravan echter nog getrokken door paarden. Niet veel later werden caravans ook gezien als woningen voor mensen die veel onderweg waren. Deze reputatie heeft de Caravan vandaag de dag nog. Echter wordt de caravan nog het meest gebruikt voor zijn recreatiemogelijkheden, wat het ook een van de populairste vakantieaccommodaties maakt onder de Nederlanders.

Techniek

Carrosserie
De hoofdconstructie van de carrosserie wordt gevormd door wanden en dak van vlakke sandwichplaat of door een polyesterschaal uit een stuk. Vlakke sandwichplaat wordt ook wel gecombineerd met een polyester voor- en/of achterwand. Andere carrosserieconstructies zijn een met aluminium plaat bekleed stalen frame en een carrosserie van in twee richtingen gebogen aluminium plaat.

Ter verlaging van de luchtweerstand worden caravans aan de voorkant of aan alle kanten afgerond. Ook wordt ter beperking van de hoogte een hefdak toegepast.

De vloer is van hout (multiplex) of van composiet. De ramen zijn bij moderne caravans van dubbelwandig doorzichtig kunststof.

Onderstel
Het onderstel bestaat in de regel uit verzinkt stalen delen. Soms wordt aluminium toegepast. Er zijn experimenten gaande met een zelfdragende carrosserie van polyester, dus zonder metalen chassis. De as is meestal een staal- of rubbergeveerde torsieas. Een starre as komt zelden voor. Moderne caravans zijn, bijna zonder uitzondering, voorzien van een oplooprem. Beide wielen zijn voorzien van een trommelrem of schijfrem. De remmen worden bediend door een oploopinrichting in de dissel. Voor een stabiel weggedrag wordt vaak een stabilisator toegepast. Voor het stabiel opstellen zijn op alle hoeken uitdraaisteunen aangebracht.
Opties zijn:

  • Voor het over kleine afstanden zelfstandig verplaatsen kan een elektrische mover worden aangebracht, voorzien van een (draadloze) afstandbediening).
  • Een automatische waterpaszetter stelt de caravan automatisch (elektrisch) waterpas.


Uitrusting
Tot de standaard uitrusting behoren een aanrecht met gootsteen en kooktoestel, garderobekast, zit-/slaapbanken met daaronder bergruimten en een tafel. Een moderne caravan kan voorzien zijn van chemisch toilet, warm en koud tapwater, ringverwarming, koelkast, vrieskast, airconditioning, aansluiting voor kabeltelevisie of satelliettelevisie, vloerverwarming en permanente bedden. Opgesteld voor verblijf wordt de caravan vaak voorzien van een luifel of een voortent.

Auto-caravan-combinatie
De combinatie van auto en caravan moet aan bepaalde eisen voldoen. Er zijn wettelijke eisen en functionele eisen welke de gebruiker deels zelf bepaalt.
Enkele aspecten zijn:

  • maximum trekgewichtgewicht van de auto
  • maximum treingewicht
  • stabiliteit van de combinatie
  • prestaties van de combinatie


Er zijn instanties en internetsites die hierover uitgebreide informatie bied


Aanbevolen content over caravan

Foto's

Video's

Caravan beladen

Caravan beladen. Je caravan op de juiste manier beladen is erg belangrijk.

Rijden in de bergen

Het Nieuwe Rijden in de bergen en met een caravan. Waar moet u dan op letten?

Caravan aankoppelen

Deze video laat zien hoe je je caravan aan de auto koppelt.

Caravan horizontaal zetten

Caravan balanceren kan op verschillende manieren.

Links

ANWB Caravan Koopwijzer

De ANWB helpt u met het vinden van de juiste caravan, camper of vouwwagen.

Bezoek

Caravanclub Nederland

Caravanclub Nederland! De nummer 1 club voor wie liefhebber is van kamperen!

Bezoek

Nederlandse Caravan Club - NCC

Vereniging van caravangebruikers ter stimulering van het toeristisch gebruik in binnen en buiten Nederland.

Bezoek