Alle computers in Nederland

Aanbevolen computers

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

16 computers gevonden

Bekijk computers in Drenthe

Flevoland

Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

29 computers gevonden

Bekijk computers in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

43 computers gevonden

Bekijk computers in Utrecht

Zeeland

12 computers gevonden

Bekijk computers in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over computer

Algemeen

Tegenwoordig zie je overal computers; zogenaamde desktop computers, laptops, dpa's etc. Maar wat is eigenlijk een computer? Een computer is een elektronische informatieverwerkende machine die door een reeks gecodeerde instructies (algoritmen) wordt bestuurd. Het kan allerhande rekenkundige en logische handelingen verrichten. Als we het tegenwoordig over een computer hebben wordt meestal de personal computer (pc) bedoeld.

Het woord is ontleend aan het Engels woord computer wat vertaald in 'elektronisch rekentuig'. De geschiedenis van de computer begint dan ook met de geschiedenis van het rekenen. Al in erg vroege tijden hebben mensen hulpmiddelen ontwikkeld voor het maken van ingewikkelde berekeningen (denk aan een kerfstok, een telraam etc.), doordat de behoefte aan berekeningen steeds complexer ontwikkelde men (logaritme) tabellen en andere hulpmiddelen (zoals het rekenliniaal) ontwikkeld. In de vorige eeuw werd de zakrekenmachine uitgevonden en verdween de rekenliniaal.

In de UK was ruim daarvoor al een wiskundige, Charles Babbage, geïnteresseerd in de astronomie. Babbage kwam in 1833 met een 'analytische machine' die wiskundige berekeningen kon uitvoeren (de machine is nooit voltooid en is slechts op papier uitgedacht doch wordt wel gezien als het concept van de computer).

De eerste 'echte' computer is gebouw in 1938 (door Konrad Zuse), in eerste instantie werkte deze machine nog mechanisch maar een jaar later bouwde hij de eerste elektrotmechanische computer.

De wetenschap die tegelijk met de ontwikkeling van de computer is ontstaan, is de informatica.

Elektronische computers

In de tijd dat het permanente geheugen (de harde schijf) van een computer nog niet algemeen bestond, was het invoeren van gegevens of programma's in een computer vrij gecompliceerd. In eerste instantie gebeurde dit met schakelaartjes en ponsband, gevolgd door ponskaarten, en in een nog later stadium met behulp van magneetbanden. Door de Tweede Wereldoorlog kreeg de ontwikkeling van computers een enorme boost. De eerste computers waren enorm groot en mede daardoor alleen in het bezit van overheden en grote bedrijven. Door de ontwikkeling van de elektronica en de halfgeleiders kon de computer veel kleiner en sneller worden. Door de ontwikkeling van de chips en de verbeteringen daaraan werd het mogelijk om een complete processor (CPU) op een chip te integreren. Niet alleen werd de computer daardoor steeds kleiner maar het werd tevens veel goedkoper om een computer te bouwen.

Eind jaren zeventig van de vorige eeuw werd door IBM een personal computer ontwikkeld. IBM had daarvoor een nog te ontwikkelen besturingssysteem voor de personal Computer van het toen nog volkomen onbekende bedrijfje Microsoft gekocht. dat op computers werd geïnstalleerd onder de naam PC-DOS.

Op 12 augustus 1981 werd door IBM de eerste personal computer gepresenteerd. Tegen het einde van het jaar 1982 werd er op een werkdag, per seconde, 1 computer verkocht. De populariteit was enorm. De prijs van een PC was in de begintijd nog erg hoog. Gaandeweg zijn de pc's steeds goedkoper (en kleiner) geworden. Tegenwoordig is in veel apparaten een 'computer' (embedded system genoemd) ingebouwd (denk hierbij aan wasmachines, videorecorders etc.). Nadat vanaf 2006 de PDA opkwam, zijn sinds 2010 de smartphone en de tablet doorgebroken.

Aanbevolen content over computer

Foto's

Video's

Computer Basics: What is a Computer?

Leerzame video over computers.

Little Britain - Computer Says No

Grappige sketch uit de serie Little Britain.

How computers work in less than 20 minutes

Alles over hoe een computer werkt. Beginnend bij de transistor.

Links

Computer easy

Website van het tijdschrift Computer easy.

Bezoek

Computer Totaal

Allerhande informatie over computers.

Bezoek