Alle crematoriums in Nederland

Aanbevolen crematoriums

Wordt geladen

Blader per regio

Groningen

Limburg

1 crematorium gevonden

Bekijk crematoriums in Limburg

Noord-Holland

Overijssel

Zeeland

1 crematorium gevonden

Bekijk crematoriums in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over crematorium

Crematorium

Een crematorium is een gebouw waar overledenen in een oven worden gecremeerd. Deze lijkverbranding gebeurt per individueel overledene en is aan strenge milieureglementen onderworpen. Het is een alternatief voor een kerkelijke begrafenis (formeel: "teraardebestelling"), dat ontstaan is in niet-christelijke kringen (zie ook: vrijzinnigheid, hindoeïsme). De verbranding wordt meestal voorafgegaan door een afscheidsritueel. Tegenwoordig is het onderscheid niet meer van belang: ook veel christenen bewijzen in een crematorium hun overleden geliefden de laatste eer. In plaats van over een afscheidsritueel spreken gelovigen eerder over een uitvaartbijeenkomst.

Geschiedenis in Nederland

In 1913 is het eerste crematorium in Driehuis, gemeente Velsen, Nederland gebouwd door de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie. Deze Vereniging werd in 1874 oorspronkelijk onder de naam "Vereeniging tot invoering der Lijkenverbranding in Nederland" opgericht om cremeren in Nederland mogelijk te maken. Het crematorium bestaat nog steeds en is gevestigd op begraafplaats Westerveld te Driehuis.


In 1955 is het cremeren gelegaliseerd. Hiervoor waren in principe alle crematies in Nederland illegaal, wat overigens niet wil zeggen dat er geen crematies plaatsvonden. In 2003 werden er voor het eerst meer mensen gecremeerd dan begraven in Nederland.

Plechtigheid

In de Nederlandse crematoria is het mogelijk voorafgaand aan de crematie een afscheidsplechtigheid te houden. Men kan daarvoor gebruikmaken van de aula van het crematorium, waar over het algemeen professionele voorzieningen voor het spelen van muziek aanwezig zijn. In toenemende mate zijn ook andere audiovisuele middelen beschikbaar. Na de plechtigheid kan de familie meestal gecondoleerd worden in een van de condoleanceruimtes van het crematorium. Op verzoek van de familie kunnen daar ook meer of minder uitgebreide cateringvoorzieningen gerealiseerd worden. De benodigde tijd is door de familie vooraf te bepalen. De uitvaart volgde vroeger vaak een vast stramien, tegenwoordig is deze steeds meer een persoonlijke aangelegenheid. De identiteit van de overledene bepaalt vaak hoe de uitvaart eruit gaat zien. De muziekkeuze speelt daarbij vaak een belangrijke rol.

Aanbevolen content over crematorium

Foto's

Links

KVFC

Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie

Bezoek