Alle dagblad nieuwsbladden in Nederland

Aanbevolen dagblad nieuwsbladden

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

1 dagblad nieuwsblad gevonden

Bekijk dagblad nieuwsbladden in Drenthe

Friesland

2 dagblad nieuwsbladden gevonden

Bekijk dagblad nieuwsbladden in Friesland

Gelderland

4 dagblad nieuwsbladden gevonden

Bekijk dagblad nieuwsbladden in Gelderland

Groningen

Noord-Brabant

5 dagblad nieuwsbladden gevonden

Bekijk dagblad nieuwsbladden in Noord-Brabant

Noord-Holland

10 dagblad nieuwsbladden gevonden

Bekijk dagblad nieuwsbladden in Noord-Holland

Overijssel

2 dagblad nieuwsbladden gevonden

Bekijk dagblad nieuwsbladden in Overijssel

Utrecht

2 dagblad nieuwsbladden gevonden

Bekijk dagblad nieuwsbladden in Utrecht

Zuid-Holland

10 dagblad nieuwsbladden gevonden

Bekijk dagblad nieuwsbladden in Zuid-Holland

Lees meer over dagblad nieuwsblad

Dag- en Nieuwsbladen

Een dagblad is een massamedium dat al sinds eeuwen bestaat en nog steeds een van de populairste en invloedrijkste vormen van nieuwsvoorziening is al daalt de oplage van betaalde dagbladen de laatste jaren wel steeds meer. Het eerste dagblad dat in Europa is verschenen is de Nieuwe Tijdinghe (in 1605 in Antwerpen) en in Amsterdam verscheen in 1610 de eerste (Franstalige) krant, in 1918 gevolgd door de eerste Nederlandstalige krant.

Een dag- en nieuwsblad heeft een aantal basisfuncties:

  • Het moet haar lezers objectieve informatie bieden over datgene wat er in Nederland, en de wereld gebeurt, het gaat hierbij om actueel nieuws. Gaat het om een plaatselijk of regionale krant dan moet het uiteraard, voor een groot deel, gaan over actualiteiten uit de regio.
  • Een krant dient deze gebeurtenissen en ontwikkelingen in een bepaalde context te plaatsen. De krant geeft uitleg en levert commentaar.
  • Een krant dient ook ter ontspanning van de lezers; veelal zijn er dan ook rubrieken te vinden die niet nieuwswaardig zijn maar wel lezenswaardig.
  • Een krant biedt adverteerders de mogelijkheid een groot publiek te bereiken.


Alle Dagbladen zijn kranten maar niet alle kranten zijn dagbladen. Een dagblad verschijnt, zoals de naam zegt, elke dag (in Nederland wil dit zeggen zes keer per week met uitzondering van de zondag). Tot aan het begin van de 20ste eeuw kwamen kranten in Nederland ook op zondag uit. Vanaf 2004 zijn er af en toe kranten geweest die weer begonnen met een zondageditie maar al die projecten zijn inmiddels ook weer gestopt.

Dagbladen worden verspreid aan (betalende) abonnees en via winkels, kiosken of andere verkooppunten los verkocht.

De meeste landelijke kranten hebben een eigen signatuur, een bepaalde visie hoe politiek, ethische en gevoelige onderwerpen en bepaald nieuws gebracht wordt aansluitend bij hun lezerspubliek. De regionale kranten (die vaak maar 1 of 2 keer per week verschijnen) kennen een andere opzet en inhoud.

In Nederland zijn er zeven landelijke betaalde ochtendbladen: Algemeen Dagblad, De Telegraaf, de Volkskrant, Het Financiële Dagblad (FD), het Nederlands Dagblad, nrc.next (verschijnt alleen op werkdagen) en dagblad Trouw. Daarnaast zijn er drie landelijke avondbladen: NRC Handelsblad, Het Parool en het Reformatorisch Dagblad. Daarnaast zijn er tal van regionale en lokale kranten.


Dagbladen op internet

Tegenwoordig zie je dat vrijwel alle dag-en nieuwsbladen ook een internetversie kennen. Veelal zijn een bepekt aantal artikelen door alle bezoekers van de website te lezen en kunnen abonnees de volledige editie raadplegen. Ook zijn er abonnementen mogelijk voor de volledige interneteditie en hoeft men daarvoor geen abonnee te zijn van de papierenkrant.

Er zijn daarnaast ook uitgevers die alleen een het nieuws alleen via internet brengen en niet in papieren vorm. Een populair voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de site nu.nl. Een internationale site als pressreader.com brengt het wereldnieuws met vermelding van de naam van de krant waaruit het nieuws is gehaald.

Aanbevolen content over dagblad nieuwsblad

Foto's

Video's

Eindhovens Dagblad: een film uit 1948

Op deze opname uit 1948 is het productieproces van de krant te zien.

Links

Het persmuseum

Website van het Persmuseum in Amsterdam.

Bezoek

NDP Nieuwsmedia

Website van NDP Nieuwsmedia (voorheen De Nederlandse Dagbladpers); de branche- en werkgeversorganisatie van Nederlandse dagbladuitgevers en nieuwsbedrijven.

Bezoek

Vereniging Het Friesch Dagblad

Website van de Vereniging Het Friesch Dagblad; zij wil de christelijke traditie verstaanbaar houden ten dienste van individuele mensen en de samenleving.

Bezoek