Alle dakkapels in Nederland

Aanbevolen dakkapels

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over dakkapel

Dakkapellen

In het Besluit omgevingsrecht (BOR) is beschreven welke bouwwerken vergunningvrij gebouwd mogen worden, een dakkapel valt daar ook onder maar wat een dakkapel is, wordt niet gedefinieerd.

De Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik van de Rijksoverheid heeft hiervoor in de veelgestelde vragen een dakkapel als volgt getypeerd: 'Een dakkapel wordt geplaatst in een schuin dakvlak. Dat wil zeggen dat er rondom de dakkapel sprake moet zijn van een dak. Is dit niet het geval en is de dakkapel direct op een gevel doorgebouwd dan is er geen sprake van een dakkapel maar van een dakopbouw. Wanneer het bouwwerk boven de bestaande nok uitkomt is er eveneens sprake van een dakopbouw. Uitzonderingsgevallen zijn kleine dakkapellen die aan de voorzijde beginnen op/boven de bouwmuur. Dit zijn wel dakkapellen. In veel gevallen loopt bij dit soort dakkapellen de goot voor de dakkapel langs. Een dergelijk dakkapel is wel vergunningplichtig.'

Eenvoudig gezegd: een dakkapel is een uitbouw van een schuin dak. Een dakkapel kan direct bij het bouwen van een huis geplaatst worden maar is ook later aan te brengen. Een dakkapel wordt veelal aangebracht om extra ruimte te creëren. Een dakkapel met raamkozijn(en) zorgt daarnaast voor extra lucht- en licht in de betreffende ruimte (veelal de zolderruimte).

Door het plaatsen van een dakkapel ontstaat er extra ruimte met stahoogte die nodig is om van het betreffende vertrek een kamer te kunnen maken.

Dakkapellen kunnen in verschillende materialen worden uitgevoerd; afhankelijk van de stijl van het huis en de wensen van de klant. Er zijn prefab dakkapellen verkrijgbaar maar een dakkapel kan ook volledig op wens en maat van de klant gemaakt worden.

Een dakkapel kan, zoals in het begin van dit artikel aangegeven, in veel gevallen vergunningvrij geplaatst worden. Als er toch een vergunning nodig is kan deze aangevraagd worden bij de gemeente. In sommige gevallen is dan ook een ontheffing van het bestemmingsplan vereist. Bij twijfel of de te plaatsen dakkapel vergunningvrij is, is het verstandig contact op te nemen met de gemeente.

De kosten van een standaard dakkapel (150 cm hoog en 250 cm breed):

  • houten dakkapel prijzen vanaf 3.000;
  • kunststof dakkapel prijzen vanaf 3.750;
  • prefab dakkapel prijzen vanaf 3.750;
  • polyester dakkapel prijzen vanaf 4.250.Aanbevolen content over dakkapel

Foto's

Video's

Dakkapel plaatsen

Uit het tv programma Alles over Wonen informatie over het plaatsen van een dakkapel.

Dakkapel bouwen

Een filmpje over de bouw van een (houten)dakkapel.

Links

Het Dakkapelkeurmerk (DKK)

Website van het Dakkapelkeurmerk (DKK); een brancheorganisatie en vereniging van leveranciers en fabrikanten van dakkapellen.

Bezoek

Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG)

Website van de VKG; branchevereniging voor bedrijven die kunststof ramen en kunststof deuren produceren en leveren.

Bezoek