Alle dameskledingen in Nederland

Aanbevolen dameskledingen

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

13 dameskledingen gevonden

Bekijk dameskledingen in Drenthe

Flevoland

5 dameskledingen gevonden

Bekijk dameskledingen in Flevoland

Friesland

20 dameskledingen gevonden

Bekijk dameskledingen in Friesland

Gelderland

42 dameskledingen gevonden

Bekijk dameskledingen in Gelderland

Groningen

12 dameskledingen gevonden

Bekijk dameskledingen in Groningen

Limburg

24 dameskledingen gevonden

Bekijk dameskledingen in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

35 dameskledingen gevonden

Bekijk dameskledingen in Overijssel

Utrecht

21 dameskledingen gevonden

Bekijk dameskledingen in Utrecht

Zeeland

5 dameskledingen gevonden

Bekijk dameskledingen in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over dameskleding

Dameskleding

De hedendaagse mens weet niet beter dan dat we ons aankleden. De gewoonte om kleding te dragen is om praktische redenen ontstaan maar heeft door de eeuwen heen toch ook andere functies gekregen. De eerste kleding bestond uit dierenvellen en -huid, althans daar gaat men vanuit. Volgens wetenschappers was de overstap van naakt naar gekleed een noodzakelijke. Op een gegeven moment verloor de homo sapiens de dikke haren op het lichaam en had het een andere manier nodig om warm te blijven.

Wanneer kleding meer een decoratieve en/of representatieve functie is gaan vervullen is niet helemaal duidelijk. De eerste 'beelden' van kleding komen van de Egyptenaren. De vrouwen droegen vaak lange gewaden, terwijl de mannen kortere tunieken droegen. Hoe rijker hoe meer versierd.

Bij de Egyptenaren was aan de kleding al te zien tot welke laag van de bevolking hij of zij behoorde. Bij de Romeinen werd dat nog sterker.

In de late middeleeuwen droegen vrouwen een wollen jurk met eronder een onderrok van linnen. De voor- en achterzijde van de jurken waren twee rechte panden. Aan de zijkanten zaten twee zogeheten geren om de jurken naar beneden toe breed uit te laten lopen. De enkels mochten niet gezien worden dus waren de jurken lang. Vrouwen droegen in die tijd een hoofddoek.

Na de Middeleeuwen werd alles anders. Het wereldbeeld veranderde en daardoor ook de mode. Het mocht uitbundiger, kleurrijker en gekker.

Als je kijkt naar de geschiedenis van dameskleding wordt duidelijk dat het modebeeld tijdens bepaalde tijdsperioden een weerspiegeling was van de toen heersende: heersende filosofieën en de moreel beïnvloedden dat wat als smaakvol werd beschouwd. Strengheid en lichtzinnigheid, natuurlijke en geïdealiseerde silhouetten zijn maar enkele van de tegenstellingen die in de modegeschiedenis van de voorgaande eeuwen worden aangetroffen. Kleding zegt veel over hoe men dacht en leefde in de tijd van die kleding. Ook in onze moderne tijd is kleding een uiting van de tijdsgeest en past het bij denkbeelden, verschillende maatschappelijke stromingen en cultuur.

Aanbevolen content over dameskleding

Foto's

Video's

Geschiedenis van de kleding

Fashion van nul tot nu.

Links

INretail

Website van INretail, brancheorganisatie voor de branches mode, wonen, schoenen en sport.

Bezoek

De Nederlandse Vereniging van Kleding- en Textielagenten/-importeurs (NVKT)

website van de NVKT; de ondernemersorganisatie voor agenten en importeurs werkzaam in de kleding- en textielbranche.

Bezoek