Alle dietisten in Nederland

Aanbevolen dietisten

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

Flevoland

Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

3 dietisten gevonden

Bekijk dietisten in Utrecht

Zuid-Holland

Lees meer over dietist

Diëtist

Een diëtist(e) is een specialist op het gebied van voeding en voedselpatronen. Een diëtist(e) is een deskundige die op de persoon toegesneden voedingspatronen ontdekt, bestudeert en zo nodig aanpast. 
Hij/zij kan door het adviseren van een bepaald eetpatroon (dieet) de lichamelijke gezondheid bevorderen. Daarnaast heeft een diëtist(e) kennis van gedrag rondom de voeding en kan hij/zij de patiënt/cliënt begeleiden en motiveren bij het volgen van het dieet.

Redenen voor bezoek

Diëten kunnen als behandeling dienen bij diverse ziekten, zoals:

  • Diabetes mellitus type 1 en type 2 (suikerziekte): bij diabetes mellitus worden de koolhydraten (alle suikers) regelmatig verdeeld over de dag, daarbij wordt er een dieet beperkt in verzadigd vet aangeraden.
  • Coeliakie: Patiënten met coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen (gluten is een bestanddeel van tarwe, rogge, haver en gerst). Vooral bij kinderen is het dan niet makkelijk om voldoende alternatieven te vinden. Daarbij moet het dieet volwaardig blijven en de voeding aantrekkelijk.
  • Allergieën: de diëtist helpt te diagnosticeren welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken. Ook hier is het van belang dat het dieet volwaardig is.
  • Verder kan een diëtist algemeen advies geven over gezonde eet- en leefgewoonten. Voor sporters kunnen diëtisten helpen een voedingspatroon te optimaliseren naar behoefte, zodat sporters beter kunnen presteren.


Nederland

De titel "diëtist" is beschermd, en deze personen hebben allemaal een erkend diploma HBO Voeding & Diëtetiekmet een medische achtergrond. Sinds het afgelopen jaar is de diëtist direct toegankelijk. Dat wil zeggen dat u op eigen initiatief bij de diëtist terecht kunt. U kunt echter ook op verwijzing van een (huis)arts naar de diëtist, en deze zal in samenspraak met de arts en u de voeding en diëten aanpassen.
Er zijn ook mensen die een schriftelijke cursus tot gewichts-consulent gevolgd hebben en zichzelf uitgeven voor diëtist. Zij zeggen ook dieetadviezen te geven! Hiervoor zijn zij niet opgeleid.
Wilt u zeker weten of iemand diëtist is, dan kunt u zich wenden tot de volgende beroepsvereniging:* Nederlandse Vereniging van diëtisten (NVD)

Aanbevolen content over dietist

Foto's

Video's

Onskindistedik.nl

Patricia ten Have, diëtiste en expert op http://www.onskindistedik.nl introduceert zichzelf

Links

Nieuwsvoordietisten.nl

Nieuws voor diëtisten levert dagelijks nieuws over voeding en diëten voor diëtisten en voedingskundigen.

Bezoek

Dietisten Cooperatie Nederland (DCN)

Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN) is een netwerk van diëtisten met een eigen praktijk.

Bezoek

Voedingscentrum.nl

Het Voedingscentrum is de autoriteit die aan consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie geeft over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.

Bezoek

NVD

NVD Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Bezoek