Alle discotheken en nachtclubs in Nederland

Aanbevolen discotheken en nachtclubs

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

2 discotheken en nachtclubs gevonden

Bekijk discotheken en nachtclubs in Drenthe

Friesland

4 discotheken en nachtclubs gevonden

Bekijk discotheken en nachtclubs in Friesland

Gelderland

4 discotheken en nachtclubs gevonden

Bekijk discotheken en nachtclubs in Gelderland

Groningen

Limburg

4 discotheken en nachtclubs gevonden

Bekijk discotheken en nachtclubs in Limburg

Noord-Brabant

9 discotheken en nachtclubs gevonden

Bekijk discotheken en nachtclubs in Noord-Brabant

Noord-Holland

7 discotheken en nachtclubs gevonden

Bekijk discotheken en nachtclubs in Noord-Holland

Overijssel

5 discotheken en nachtclubs gevonden

Bekijk discotheken en nachtclubs in Overijssel

Utrecht

6 discotheken en nachtclubs gevonden

Bekijk discotheken en nachtclubs in Utrecht

Zeeland

2 discotheken en nachtclubs gevonden

Bekijk discotheken en nachtclubs in Zeeland

Zuid-Holland

12 discotheken en nachtclubs gevonden

Bekijk discotheken en nachtclubs in Zuid-Holland

Lees meer over discotheek nachtclub

Discotheek

Een discotheek is een uitgaansgelegenheid waar men kan dansen op muziek van platen of dj's.

Een kleine discotheek of een café met een dansgelegenheid wordt vaak een dancing genoemd. Een discotheek die tot laat in de nacht open is en/of een wat meer exclusief karakter heeft noemt men ook wel een nachtclub.

Geschiedenis

De naam discotheek komt van de uitgaansgelegenheid La Discothèque aan de Rue de la Huchette in Parijs, die in 1941 openende. Het bijzondere was dat er geen gebruik werd gemaakt van livemuziek om op te dansen, maar van langspeelplaten.

In de jaren vijftig werd het principe van discotheken populairder, ook al zal het tot de jaren zeventig duren alvorens de naam discotheek wereldwijd in zwang kwam.

De muziekstroming disco, die begin jaren zeventig ontstond is afgeleid van het woord discotheek en betekende "muziek die in de discotheek wordt gespeeld".

Hoewel disco begin jaren tachtig aan populariteit verloor, bleven de discotheken toch overeind, omdat deze hun muziek aanpasten aan de tijd. In de jaren negentig, bijvoorbeeld, gingen veel discotheken over op het draaien van housemuziek.

Enkele bekende Nederlandse discotheken waren de vroegere Richter, RoXY en de iT in Amsterdam. Enkele bekende nog bestaande discotheken zijn Now&Wow en de Hollywood Music Hall in Rotterdam en Tivoli en Woolloomooloo in Utrecht.

Kenmerken

De doelgroep van een discotheek zijn anno 2014 vaak jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Er bestaan echter ook discotheken voor andere doelgroepen. Zo bestaan er ook discotheken die gespecialiseerd zijn in jaren tachtig-muziek, en daardoor vaak (ook) ouder publiek trekken.

In een disco wordt voornamelijk muziek waar men makkelijk op kan dansen gedraaid door een diskjockey. Er wordt ook gewerkt met belichting en soms special effects, dit wordt meestal verzorgd door een lightjockey meestal met behulp van een lichttafel. Grafische beelden welke worden geprojecteerd, worden gemaakt door een vj. Een bezoeker heeft geen specifieke naam.

In een discotheek kan men vrij dansen. Lang niet iedereen staat te dansen. Mensen die nooit dansen worden wel muurbloempjes genoemd. Van de mensen die op de dansvloer staan wordt verwacht dat ze dansen.

Inrichting

In grotere discotheken bevinden zich vaak een of meerdere danszalen. Iedere danszaal heeft dan zijn eigen muziekstijl. Als er één danszaal is, is dit meestal top 40 (populaire muziek). Andere stijlen zijn bijvoorbeeld R&B en Nederlandstalig.

Naast de dansvloeren zijn er vaak aparte ruimtes voor een of meerdere bars, een aparte rookruimte, een garderobe en wc's vaak met een toiletjuffrouw.

Aanbevolen content over discotheek nachtclub

Foto's