Alle drogisten in Nederland

Aanbevolen drogisten

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

2 drogisten gevonden

Bekijk drogisten in Drenthe

Flevoland

Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

2 drogisten gevonden

Bekijk drogisten in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

3 drogisten gevonden

Bekijk drogisten in Utrecht

Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over drogist

Drogist

Een drogist is de zaakvoerder van een drogisterij, een handelszaak waar medicinale en chemische producten werden verkocht, zoals medicinale kruiden, vergiften, verf, cosmetica, oplosmiddelen, (kleur-)poeders en schoonmaakproducten. Uiteraard voegden zich daarbij de materialen voor het gebruik ervan, zoals borstels, zeven en emmers. De naam is afgeleid van het Middelnederlandse woord droge. Ook de woorden drugs, drogen en drogue zijn afgeleid van dit woord. Medicinale kruiden werden vroeger vaak eerst gedroogd.

Vanwege de vereiste productkennis werd vroeger een drogisterij soms samen gehouden met een apotheek, of in een aanpalend pand, met dezelfde zaakvoerder.

Meer en meer verkopen drogisterijen (zeker als zij tot een keten behoren) ook branchevreemde producten, zoals cd's, speelgoed en snoep. Omgekeerd vindt men in grootwarenhuizen steeds meer typische drogisterijproducten, omdat deze nog zelden los verkocht worden, en er via etikettering voldoende informatie aan de klant kan worden gegeven.

In een drogisterij is de aanwezigheid van iemand met het vakdiploma drogist vereist. Als de drogist afwezig is, is de assistent-drogist zijn of haar aangewezen vervanger. Ook hiervoor is een opleiding nodig. Ook is er een opleiding verkoopmedewerker drogisterij. De opleiding tot drogist omvat drie onderdelen door het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven omschreven als Drogist en Zelfzorg 1, 2 & 3. Vanwege de modulaire structuur is het niet noodzakelijk om de afzonderlijke onderdelen in een vaste volgorde te doorlopen. Er zijn geen bijzondere eisen verbonden aan de vooropleiding. Gediplomeerde drogisten dienen elke vijf jaar een nascholingstraject te volgen met betrekking tot zelfzorggeneesmiddelen.

In de opleiding tot drogist komen de zogenoemde drogisten zelfzorgstandaarden uitgebreid aan bod. Verschillende opleidingsinstituten bieden een opleiding voor de drogisterijbranche aan, variërend van mondeling tot schriftelijk en van dag- tot avondonderwijs. Een opleiding via e-learning is ook mogelijk. De eindtermen en de examinering worden bepaald onder toezicht van de Stichting Drogistenfederatie Pharmacon Examens te Maarssen.

De traditionele drogist is in Nederland vrijwel uitgestorven. De markt wordt beheerst door drogisterijketens en franchiseorganisaties als D.I.O. drogisterij-parfumerie, DA, Kruidvat, Etos, De Tuinen en Trekpleister. DA is sinds april 2007 een full franchise organisatie van Dynaretail bv, Kruidvat en Trekpleister maken deel uit van de A.S.Watson group die op haar beurt weer onderdeel is van HutchinsonWampoa. Etos is onderdeel van Ahold. Bij veel webshops kunnen online drogisterij-, parfum- en aanverwante artikelen gekocht kunnen worden.

Aanbevolen content over drogist

Foto's

Links

KNDB

Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond.

Bezoek

CBD

Het CBD is de koepelorganisatie van de Nederlandse drogisterijen.

Bezoek