Alle fotografieën in Nederland

Aanbevolen fotografieën

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

8 fotografieën gevonden

Bekijk fotografieën in Drenthe

Flevoland

12 fotografieën gevonden

Bekijk fotografieën in Flevoland

Friesland

28 fotografieën gevonden

Bekijk fotografieën in Friesland

Gelderland

92 fotografieën gevonden

Bekijk fotografieën in Gelderland

Groningen

23 fotografieën gevonden

Bekijk fotografieën in Groningen

Limburg

25 fotografieën gevonden

Bekijk fotografieën in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

42 fotografieën gevonden

Bekijk fotografieën in Overijssel

Utrecht

70 fotografieën gevonden

Bekijk fotografieën in Utrecht

Zeeland

5 fotografieën gevonden

Bekijk fotografieën in Zeeland

Zuid-Holland

136 fotografieën gevonden

Bekijk fotografieën in Zuid-Holland

Lees meer over fotografie

Fotografie, algemeen

Fotografie is het met behulp van licht en andere vormen van straling vastleggen van afbeeldingen van voorwerpen en verschijnselen op radiatie- of stralingsgevoelig materiaal. Het woord fotografie komt uit het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht.

Sinds het fenomeen digitale fotografie bestaat er een verschil tussen het nemen van een foto en het maken van een foto. Met behulp van fotobewerkingsprogramma's (waarbij er een keuze is tussen allerhande app's en programmatuur) is het eenvoudig om bestaande foto's te bewerken en eigen te maken. Hiervoor is geen fotocamera nodig maar voor het nemen van een foto dient men wel gebruik te maken van een camera (al is het traditionele fototoestel op zijn retour doordat tegenwoordig vrijwel elke mobiele telefoon of tablet is uitgerust met een camera.

Geschiedenis van de fotografie

1816
Al in 1816 maakte Joseph Nicéphore Niépce foto's door een plaat met een lichtgevoelig materiaal in een camera obscura bloot te stellen aan licht. Het beeld dat werd gevormd, was een negatiefbeeld dat niet was gefixeerd, en dus door verdere belichting buiten de camera obscura verloren ging. De beelden die waren gemaakt met deze techniek noemde hij retinas ("netvlies").

1826
In 1826 maakte Niépce de eerste foto op een plaat die was bedekt met een lichtgevoelige bitumen (een soort asfalt). Hij had hiervoor een belichtingstijd van maar liefst acht uur nodig bij helder zonlicht. De foto maakte hij van zijn dak via het dakraam en door het draaien van de zon ziet men de schaduw van twee kanten. Deze bitumen-beelden, die naast zwart en wit ook grijstinten konden tonen, konden ook worden gefixeerd en in positieve beelden worden omgezet.

1831
Louis Daguerre wordt ook vaak beschouwd als de uitvinder van de fotografie. In 1831 zette Daguerre de proefnemingen van Niépce voort met zilverjodide.

1834
In 1834 begon William Henry Fox Talbot te experimenteren. Hij ontwikkelde een methode om papier lichtgevoelig te maken door het te dompelen in een zwakke zoutoplossing en daarna in een zilvernitraatoplossing. De lichtgevoeligheid van zilvernitraat was reeds in 1727 ontdekt door Johann Heinrich Schulze maar was tot dan toe niet meer dan een curiositeit en kermisattractie. Thomas Wedgwood en Sir Humphrey Davy slaagden er in 1802 al in onder invloed van licht een beeld te vangen op voorbewerkt papier. Alleen lukte het hen niet dit beeld te fixeren. Maar Talbot lukte het de beelden te fixeren door ze te dompelen in een sterke zoutoplossing. Ook ontdekte hij het negatief-positiefprocedé.

1837
In 1837 ontdekte Louis Daguerre bij toeval de mogelijkheid van ontwikkeling van het latente beeld. Hij had een gejodeerde verzilverde koperplaat kort belicht en hierna blootgesteld aan kwikdamp. Hierop bleek zich een beeld te hebben gevormd. Hij noemde dit proces Daguerreotypie. De 'uitvinding van de fotografie' werd in januari 1839 bijna gelijktijdig in Parijs en in Londen aangekondigd.

1850
Omstreeks 1850 werd door Frederick Scott Archer het collodiumprocedé uitgevonden. Daarbij verving men de papieren drager door glas en hechtte men de zilverhalogeniden met behulp van een collodiumlaag op deze doorzichtige basis. Deze glasplaten moesten terwijl ze nat waren worden belicht en meteen worden afgewerkt.

1861
In 1861 maakte James Maxwell met drie kleurfilters de eerste echte kleurenfoto.

1871
In 1871 vond de Engelse arts Richard Maddox een droge methode uit; de zilvergelatinedruk. Hij gebruikte daarvoor een glasplaat waarop zilverbromide in een gelatine laag ingebed werd. Dit is in feite de oervorm van de huidige fotografische films.

1888
In 1888 bracht de Amerikaan George Eastman (oprichter van de 'Eastman Dry Plate Company' in 1881), de eerste fotocamera met rolfilm voor het grote publiek uit. Met de slogan 'You press the button, we do the rest', werd deze camera aan de man gebracht. Deze camera kreeg de naam 'KODAK'. Hiermee konden 100 opnames per filmrol worden gemaakt. Als de rol vol was stuurde de fotograaf de camera met filmrol naar de Eastman Kodak Company. Vervolgens drukte het bedrijf de foto's tegen betaling af en stuurde de afgedrukte foto's én de camera met nieuwe filmrol weer terug naar de fotograaf.

1891
In 1891 vond Gabriel Lippmann de methode van het reproduceren van fotografische kleuren uit, gebaseerd op het fenomeen interferentie, later bekend als het Lippmannproces. In 1908 won hij hiervoor de Nobelprijs voor natuurkunde.

1981
Een recente ontwikkeling is de digitale fotografie. Hierbij wordt de traditionele camera, geladen met film vervangen door een camera met een lichtgevoelige beeldsensor.


Aanbevolen content over fotografie

Foto's

Video's

Diafragma & scherptediepte

Video over diafragma en scherptediepte van Fotografille.nl.

Diafragma en Sluitertijd

Diafragma en sluitertijd hebben niet alleen invloed op de belichting, maar ook op de foto als geheel. Deze videocursus frist je kennis op!

Camera-instellingen, 11 One-liners

Hoe zorg je dat de instellingen van je camera in zake belichting, scherpte en kleur 9 van de 10 keer correct zijn? deze video helpt je op weg.

Tips en trucs van een professioneel fotograaf

Alfred Oosterman legt uit waar je op moet letten in een fotoshoot en hoe hij dit aanpakt.

Mini workshop portretfotografie

Miniworkshop portretfotografie (deel 1).

Links

Beroepsfotografen Nederland (BFN)

Website van de BFN (beroepsvereniging voor beeldmakers met ruim 400 leden in Nederland).

Bezoek

Samenwerkende Vakfotografen Nederland

Website van de SVFN (Samenwerkende Vakfotografen Nederland), een branchevereniging voor beroepsfotografen.

Bezoek

Fotobond

Deze website is van de Bond voor Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen BNAFV), kortweg Fotobond.

Bezoek

Fotomuseum Den Haag

Website van het Fotomuseum Den Haag.

Bezoek

Nikon Club Nederland

Website van de grootste onafhankelijke camera merkenclub van Europa.

Bezoek

Fotografie.nl

Publiciteitsplatform voor de hedendaagse professionele fotograaf.

Bezoek