Alle fotostudios in Nederland

Aanbevolen fotostudios

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

Flevoland

Gelderland

Groningen

Limburg

9 fotostudios gevonden

Bekijk fotostudios in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

16 fotostudios gevonden

Bekijk fotostudios in Utrecht

Zeeland

3 fotostudios gevonden

Bekijk fotostudios in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over fotostudio

Fotostudio

Een fotostudio is een ruimte die gebruikt wordt voor het maken van foto's. Er zijn professionele fotostudio's waar fotografen in opdracht foto's maken er zijn ook (amateur) fotografen die een fotostudio thuis inrichten.

Als je een portret- of pasfoto nodig hebt (of een familieportret oid) dan kun je naar een professionele fotostudio gaan om foto's te laten maken. Datzelfde geldt voor productfotografie (zowel zakelijk als privé). Een professionele fotograaf werkt met een goed ingerichte fotostudio en bijbehorende apparatuur.

Een fotostudio wordt gebruikt voor portretfotografie en/of productfotografie. De indeling en opstelling varieert uiteraard. Het meest ideale voor portretfotografie is een grote, hoge ruimte. Er dient een achterwand (variabel) geplaatst te kunnen worden, verlichtingssets en ruimte voor het model of modellen die op de foto moeten komen. Er zijn complete studio sets te koop waarmee je zelf een fotostudio kunt inrichten (van eenvoudig tot zeer professioneel). Door de opkomst van verkopen via internet (waarbij foto's van de objecten nodig zijn) zijn er tegenwoordig ook veel mini-fotostudio's te koop. Deze minisets bestaan uit achter- en zijwanden (vanaf circa 25 cm tot 100 cm verkrijgbaar), eventueel verlichting en een ministatief. Op deze wijze kun je, zelfs als amateur, redelijk professionele foto's maken van kleine objecten/producten.

Studioverlichting

Vrijwel elke camera is tegenwoordig uitgerust met een flitser; vaak is zo'n flitser in de behuizing van de camera verwerkt en indien nodig 'popt' die omhoog. Daarnaast kan op de meeste camera's een opzetflitser geplaatst worden. Zo'n flitser is voor de meeste doeleinden te gebruiken. Het is alleen niet mogelijk een persoon in zijn geheel hiermee gelijkmatig en natuurlijk te verlichten. Studio flitsapparatuur is van een geheel ander kaliber en heeft daarom duidelijke voordelen bij portretfotografie:

  • Het geeft een veel betere lichtspreiding voor een natuurlijker resultaat;
  • Er kunnen grotere objecten, personen of groepen personen worden verlicht;
  • Er is, zeker bij de wat zwaardere sets, veel meer licht beschikbaar;
  • Een onderwerp kan van meerdere kanten worden belicht;
  • Je kunt experimenteren met lichtval voor speciale effecten.


In een fotostudio wordt veelal gewerkt met zogenaamd hoofdlicht en invullicht. Het hoofdlicht is de belangrijkste lichtbron van de set. Deze flitser levert het meeste licht: het vermogen staat bij deze flitser het hoogst ingesteld. Dit licht staat veelal in de buurt van de fotograaf opgesteld.

Het invullicht belicht het onderwerp bijvoorbeeld van de zijkant en zorgt ervoor dat het onderwerp reliëf en diepte krijgt. Het invullicht hoeft niet zo sterk te zijn als het hoofdlicht.

Met twee lichtpunten kan het merendeel van alle studiofoto's worden gemaakt. De meeste studioflitssets bevatten twee flitsers die meteen als hoofdlicht en invullicht kunnen worden gebruikt. Bij een flitsset worden vrijwel altijd twee softboxen of tenminste een softbox en een flitsparaplu geleverd die perfect zijn te gebruiken voor model- en portretfotografie. Er ontstaat een grote lichtbron. Doordat het flitslicht via doek op het onderwerp belandt krijg je diffuus licht wat wil zeggen dat het licht zacht, egaal en mooi gespreid is.


Aanbevolen content over fotostudio

Foto's

Video's

Productfotografie belichting in eigen fotostudio

Video van FotoStudioPro

Inrichten eigen fotostudio

Over fotografie: inrichten van de eigen fotostudio.

Links

Fotobond

Website van de Bond van Nederlandse Amateur Fotografen verenigingen (BNAFV), kortweg Fotobond.

Bezoek