Alle fysiotherapieën in Nederland

Aanbevolen fysiotherapieën

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

19 fysiotherapieën gevonden

Bekijk fysiotherapieën in Drenthe

Flevoland

10 fysiotherapieën gevonden

Bekijk fysiotherapieën in Flevoland

Friesland

19 fysiotherapieën gevonden

Bekijk fysiotherapieën in Friesland

Gelderland

73 fysiotherapieën gevonden

Bekijk fysiotherapieën in Gelderland

Groningen

17 fysiotherapieën gevonden

Bekijk fysiotherapieën in Groningen

Limburg

31 fysiotherapieën gevonden

Bekijk fysiotherapieën in Limburg

Noord-Brabant

111 fysiotherapieën gevonden

Bekijk fysiotherapieën in Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

37 fysiotherapieën gevonden

Bekijk fysiotherapieën in Overijssel

Utrecht

44 fysiotherapieën gevonden

Bekijk fysiotherapieën in Utrecht

Zeeland

10 fysiotherapieën gevonden

Bekijk fysiotherapieën in Zeeland

Zuid-Holland

113 fysiotherapieën gevonden

Bekijk fysiotherapieën in Zuid-Holland

Lees meer over fysiotherapie

Fysiotherapie

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt. Degene die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut: de specialist in beweging. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. Hier leest u daar meer over. Wat de fysiotherapeut doet, hoe een behandeling in z'n werk gaat en hoe de kwaliteit ervan gewaarborgd is. Kortom, een nadere kennismaking met uw fysiotherapeut.

Voor wie is de fysiotherapeut?

Jaarlijks gaan zo'n 2,5 miljoen mensen, jong en oud, naar de fysiotherapeut. Omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een beweging problemen oplevert. Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten als gevolg van een ongeval, operatie of ziekte, een 'verkeerde' beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten. Gewoon boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten, weer aan het werk of, als u in een instelling verblijft, zelfs eerder naar huis. U leert hoe u door verantwoord te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken.

Uw fysiotherapeut Specialist in beweging

Afhankelijk van uw situatie gaat u naar een fysiotherapeut in een eigen praktijk of in een zorginstelling (ziekenhuis, revalidatiecentrum, verzorgingshuis of verpleegtehuis). In sommige gevallen komt de fysiotherapeut bij u thuis. Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer. Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. Dit is maatwerk. Wel werken veel fysiotherapeuten met vaste richtlijnen als basis, maar uiteindelijk is elk mens weer anders. Elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen.

Als onderdeel van de behandeling doet u zelf oefeningen thuis. Deze worden toegespitst op uw situatie en mogelijkheden. Het gaat erom dat u zich ervan bewust wordt wat de beste manier van bewegen is en vertrouwen krijgt in uw lichaam.

Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage en fysiotechniek. De fysiotherapeut geeft ook preventief advies en voorlichting. Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Zo wordt u zich ervan bewust wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van uw klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest bij gebaat. Het doel is dat u weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen. Het is het belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten. Door oefeningen te doen. En gewoon goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is. Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut draagt bij aan uw herstel.

Aanbevolen content over fysiotherapie

Foto's

Video's

Fysiotherapie: een beroep in beweging

VvAA heeft samen met het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) en de Hogeschool Rotterdam is er een mooie film ontwikkeld over het vak fysiotherapie.

Fysiotherapie - Wat houdt fysiotherapie in?

In deze animatie wordt uitgelegd wat de verschillende behandelingen zijn die een fysiotherapeut gebruikt. Wat houden deze methoden precies in en bij welke klachten kies je voor een bepaalde fysiotherapiebehandeling?

Links

SGF

Stichting Geschiedenis Fysiotherapie

Bezoek

KNGF

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de brancheorganisatie voor fysiotherapeuten met ruim 22.000 leden

Bezoek