Alle golfbanen in Nederland

Aanbevolen golfbanen

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

3 golfbanen gevonden

Bekijk golfbanen in Drenthe

Flevoland

Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

9 golfbanen gevonden

Bekijk golfbanen in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

4 golfbanen gevonden

Bekijk golfbanen in Utrecht

Zeeland

4 golfbanen gevonden

Bekijk golfbanen in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over golfbaan

Golfbaan

Een golfbaan is een perceel waarop de sport golf wordt gespeeld. De baan bestaat uit een reeks holes. Iedere hole bestaat in de regel uit de volgende onderdelen: tee of afslagplaats, green, hole, fairway, rough, fringe / apron, hindernissen.

Soorten golfbanen

Er zijn verschillende soorten golfbanen afhankelijk van de locatie waar zij zich bevinden:

  • Linksbanen (ook wel zeebanen genoemd) worden het moeilijkst gevonden.[1] Zij bevinden zich vaak vlak langs de kustlijn en kenmerken zich door het feit dat ze open zijn (weinig bomen), doorgaans vrij harde greens en fairways en een relatief hoge rough hebben. De wind is een dominante factor. Voorbeelden: Domburgsche Golf Club, Noordwijkse Golfclub en de links course van Golfclub Dorhout Mees.
  • Bosbanen bevinden zich doorgaans in bosrijke gebieden en zijn meer beschut. Voorbeelden: Hilversumsche Golf Club, Eindhovensche Golf, Golfclub de Pan. Het zijn meestal oude banen, aangelegd toen er nog bomen gekapt mochten worden.
  • Parkbanen zijn banen die zich niet in een bosrijk gebied of aan de kust bevinden. Vaak zijn het banen die op voormalige landgoederen werden aangelegd. Voorbeelden: Golfclub De Haar en Golf & Country Club Lauswolt.
  • Glooiende banen bevinden zich op (licht) geaccidenteerde terreinen in duingebieden of in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Voorbeelden: Kennemer Golf & Country Club, Koninklijke Haagsche Golf & Country Club, Golfclub Maastricht, Golfvereniging Het Rijk van Margraten, Zuid Limburgse Golf- en Countryclub Wittem en Golfclub Hoogvaals.
  • Polderbanen zijn meestal vrij vlak. Voorbeelden: Golfclub Broekpolder, Rijswijkse Golfclub, Golfclub Zeewolde. Door het graven van water en bunkers blijft er zand over dat gebruikt wordt om heuveltjes te maken.


Onderdelen van een golfbaan

Tee
De tee (ook wel tee-box genoemd) is de afslagplaats aan het begin van een hole. De exacte plaats op de tee waar men moet beginnen wordt aangegeven door een tee-marker, waarvan er meerdere kunnen zijn. Aan de kleur van de markers is te zien waar de dames en heren moeten afslaan. Voor professionals is er een aparte tee.

Green
De green is het kortgemaaide gedeelte gras rondom de hole. Het is gebruikelijk maar niet verplicht om op de green een putter te gebruiken, waardoor de bal mooi zal rollen zonder van de grond te komen.

Het gras op de green wordt zeer kort gemaaid zodat de bal goed kan rollen. De richting waarin het gras groeit beïnvloedt de rol van de bal en wordt ook wel de grain of the green genoemd. Niveauverschil op de green beïnvloedt ook de richting waarin en de snelheid waarmee een golfbal rolt. De manier waarmee een golfbal daardoor van richting verandert wordt ook wel de 'break' genoemd.

De 'cup' ligt binnen de green (minimaal 3 meter van de rand) en heeft een diameter van 10,8 cm en een diepte van minimaal 10 cm. In de cup staat een vlaggenstok (ook wel 'pin' genoemd) met aan de top een vlag zodat men van grote afstand kan zien waar de vlag staat.

Om de green is het gras net iets langer dan op de green. Het stuk tussen de fairway en de green wordt de 'fringe', 'apron' of 'foregreen' genoemd.

Fairway & Rough
Tussen de green en de tee-box ligt de fairway. De fairway is meestal tussen de 15 en 45 meter breed, begint vaak 50 tot 200 meter na de tee-box en eindigt bij de green of fringe. De fairway is vaak de meeste gunstige route over de hole, omdat het gras hier korter is wat zorgt voor een betere ligging van de bal.

Buiten de fairway, greens en tee-boxen vindt men de rough. De rough bestaat uit langer gras, planten of struiken hetgeen het bespelen van de bal lastiger maakt. Bomen staan meestal in de rough, maar kunnen ook op de fairway staan en soms staat er zelfs een boom op de green.

Hindernissen
De meeste holes op een golfbaan hebben hindernissen. Dit kunnen zogenaamde 'bunkers' zijn of waterpartijen. Ze kunnen zich zowel in of langs de fairway bevinden.

Aanbevolen content over golfbaan

Foto's

Video's

RTL LATE NIGHT

Golf is een ticket naar vrijheid.

Links

NGF

Nederlandse Golf Federatie.

Bezoek

NVG

Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties.

Bezoek

VvCM

Vereniging van Golfclub Managers is een vereniging voor Golfclub Managers.

Bezoek