Alle haarden kachels in Nederland

Aanbevolen haarden kachels

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

3 haarden kachels gevonden

Bekijk haarden kachels in Drenthe

Friesland

9 haarden kachels gevonden

Bekijk haarden kachels in Friesland

Gelderland

15 haarden kachels gevonden

Bekijk haarden kachels in Gelderland

Groningen

4 haarden kachels gevonden

Bekijk haarden kachels in Groningen

Limburg

4 haarden kachels gevonden

Bekijk haarden kachels in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

14 haarden kachels gevonden

Bekijk haarden kachels in Overijssel

Utrecht

3 haarden kachels gevonden

Bekijk haarden kachels in Utrecht

Zeeland

3 haarden kachels gevonden

Bekijk haarden kachels in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over haarden kachels

Open haard

Een open haard is een vuurplaats in huis, primair voor ruimteverwarming, en daarnaast soms nog andere doeleinden dienend, namelijk om voedsel te koken en heet water te bereiden, om voedingsmiddelen te conserveren door te roken, voor verlichting, en om de ventilatie te bevorderen.

Een open haard heeft een rendement van ca 10-15 %, wat betekent dat 85 tot 90 % van de warmte via de schoorsteen verloren gaat. Ten opzichte van een gewone kachel gebruikt een open haard veel lucht en is de temperatuur van het vuur relatief laag waardoor geen 'schone' verbranding kan plaatsvinden. De verwarming door een open haard kan worden verbeterd door gebruik te maken van een haardplaat, dit is een ijzeren plaat (meestal van gietijzer) achter de haard. De haardplaat neemt de warmte op en straalt deze weer uit, hierdoor zorgt de haardplaat voor een zachte, aangename warmte. Hoe dikker de plaat, hoe sterker de werking. De efficiëntie van een open haard kan met een haardplaat tot 50% verbeterd worden. Voor het verwarmen van een kamer gebruikt men tegenwoordig meestal een centrale verwarming, de open haard is een aanvulling. De combinatie van centrale verwarming en open haard is eerder regel dan uitzondering. Boven een open haard bevindt zich vaak een schouw. Vaak wordt bij open haarden onderscheid gemaakt tussen inbouwhaarden en inzethaarden. Inbouwhaarden worden zoals de naam al zegt ingebouwd in een schouw, terwijl inzethaarden vaak worden geplaatst in een bestaande schouw, zonder al te veel sloop en metsel werk. Tegenwoordig zijn er ook veel houthaarden met een deur of ruit. Bij een open haard moet de schoorsteen regelmatig geveegd worden door een schoorsteenveger, om schoorsteenbrand te voorkomen. Eén keer per twee jaar is gebruikelijk. Ook is bij een echte open haard het gebruik van een gek op de schoorsteen aan te raden. De gek is een draaibare kap op een schoorsteen die zich door een windvaan richt op de wind. Hierdoor trekt de schoorsteen beter en verdwijnt de rook sneller.

'Echte' open haarden branden op hout of haardblokken, haardblokken bestaan uit samengeperst zaagsel en paraffine. Haardblokken branden langer dan houtblokken en geven meer warmte af. Er zijn ook open haarden die op gas of elektriciteit werken (met of zonder afstandsbediening). Deze gas of elektrische haarden hebben enkele nagemaakte boomstronken die lijken te branden als de haard aan staat. Ook worden er videobanden en dvd's verkocht waarop een brandende open haard is opgenomen, zodat de televisie lijkt op een open haard.

Aanbevolen content over haarden kachels

Foto's

Video's

Houtkachel

Aansteken van houtkachel

Links

ASPB

De ASPB is de landelijke organisatie van schoorsteenveegbedrijven.

Bezoek

SVG

De Vereniging Het Sfeerverwarmingsgilde (SVG) staat voor zekerheid in vakmanschap, verantwoordelijkheid en veiligheid.

Bezoek

NHK

Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) is een platform waar voortdurend de kwaliteit van de toestellen, alsmede de installatie hiervan, en het opleidingsniveau van de installateurs wordt bevorderd.

Bezoek