Alle hotels in Nederland

Aanbevolen hotels

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

17 hotels gevonden

Bekijk hotels in Drenthe

Flevoland

Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

51 hotels gevonden

Bekijk hotels in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

15 hotels gevonden

Bekijk hotels in Utrecht

Zeeland

37 hotels gevonden

Bekijk hotels in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over hotel

Hotel

Een hotel is een dienstverlenend etablissement met een commercieel oogmerk waar iemand tegen betaling kan overnachten of onderdak vinden (Latijn hospitalis = gastvrij).

Kamer

Bijna elk hotel heeft een- en tweepersoons kamers. Soms kan een derde bed worden bijgeplaatst. Een kamer is tegenwoordig bijna altijd voorzien van:

 • badkamer met douche en toilet
 • telefoon (voor gesprekken moet betaald worden)
 • televisie
 • internet
 • kluisje voor kostbare eigendommen
 • minibar (koelkastje met drankjes - voor gebruik moet betaald worden)Sleutel

Vanouds kreeg de gast een sleutel van de kamerdeur. Hieraan bevond zich een grote sleutelhanger, waardoor de gast niet gemakkelijk vergat de sleutel bij vertrek in te leveren.

Bij moderne hotels krijgt de gast een chipkaartje in plaats van een sleutel en dat kaartje wordt bij vertrek automatisch ongeldig, zodat het geen bezwaar is als het kaartje niet wordt ingeleverd. Hetzelfde kaartje wordt in de kamer in een schakelaar gestoken om de verlichting in de kamer in te schakelen, zodat de gast het licht niet kan laten branden als hij de kamer verlaat.

Bij een zelfbedieningshotel krijgt de gast geen sleutel of chipkaart. Hij betaalt bij de buitendeur met zijn kredietkaart. Hij krijgt dan een cijfercode waarmee de buitendeur en de kamerdeur geopend kunnen worden.

Soorten

Hotels kunnen worden ingedeeld volgens een hotelclassificatie aangegeven in sterren. Hiernaast bestaan de volgende soorten hotels:

 • Appartementenhotel/Aparthotel: Een aparthotel of appartementenhotel heeft alle voordelen van een hotel (schoonmaak, service en ontbijt, mogelijkheid tot lunch en/of diner) en bestaat uit appartementen in plaats van kamers.
 • Boetiekhotel: Boetiekhotel is een populaire term voor een hotel dat een luxueuze, eigenzinnige maar ook intieme sfeer heeft en vaak niet behoort tot een hotelketen.
 • Botel: Een hotel op een boot.
 • Capsulehotel: Een hoteltype in een capsule dat vooral in Japan wordt gebruikt.
 • Hostel: Een eenvoudig soort hotel, bijvoorbeeld van de keten Stayokay.
 • Hotel-café-restaurant: Een bedrijf, gebouwd en ingericht voor het verstrekken van logies-accommodatie, waarin tevens een café en een restaurant of een café-restaurant worden geëxploiteerd. Menu-, spijs-, wijn- en drankenkaart dienen aanwezig te zijn. Men kan gebruikmaken van het restaurant of het café zonder in het hotel te overnachten.
 • Hotel-restaurant: Een bedrijf, gebouwd en ingericht voor het verstrekken van logies-accommodatie, waarin tevens een restaurant wordt geëxploiteerd. Menu-, spijs-, wijn en drankenkaart dienen aanwezig te zijn. Men kan in het hotel-restaurant dineren zonder er te overnachten.
 • Kuurhotel: Een kuuroord waar overnacht kan worden.
 • Motel: Een hotel langs de kant van de weg (motor-hotel), geschikt voor automobilisten die meestal op doorreis zijn. Men verblijft er meestal maar één nacht. Er is weinig infrastructuur voor invulling van de vrije tijd.
 • Parkfly of Park-fly hotel: Bij een parkfly hotel in de naaste omgeving van een luchthaven, kunnen gasten hun auto parkeren, waarna zij per shuttle van en naar het vliegveld gebracht worden, wat voordelig en milieuvriendelijk is.
 • Pension: Een eenvoudig soort hotel, vaak alleen met ontbijt.
 • Resort hotel: Een Resort hotel is een hotel dat alle faciliteiten van een gewoon hotel biedt, met daarbovenop activiteiten van recreatieve aard. Vaak zijn ze gelegen in berggebieden, natuurparken of kustgebieden.
 • Theaterhotel: Zoals het TheaterHotel De Oranjerie en Theaterhotel Almelo.
 • Verblijfshotel: Een hotel bij een bezienswaardigheid (bijvoorbeeld een strand) met veel infrastructuur voor de vrijetijdsinvulling (bijvoorbeeld een zwembad, sauna, tennisbaan). Men verblijft er vaak voor een lang weekend, een week of meer.
 • Vrouwenhotel: Een vrouwenhotel is een hotel dat zich richt op vrouwelijke klanten.
 • Zorghotel/herstellingsoord: hotel waar ook zorg verleend wordt


Wie in een hotel verblijft, kan kiezen voor alléén een overnachting (logies), een overnachting met ontbijt (logies en ontbijt), een overnachting met ontbijt en diner (halfpension), een overnachting met ontbijt, lunch en diner (volpension) of een overnachting met ontbijt, lunch, diner, drankjes en aanvullende faciliteiten (all inclusive). Zeker in toeristische vakantieplaatsen zijn all inclusive resorts zeer populair.


Situatie Nederland

In Nederland zijn ruim 2900 logiesverstrekkende bedrijven, waarvan circa 2200 geclassificeerde hotels, variërend van lowbudget hostels voor rugzaktoeristen tot luxe 5-sterren hotels. Daarnaast is er een groot aantal logiesverstrekkende bedrijven in de verblijfsrecreatie. Om de consument enig houvast te bieden en te beschermen is de aanduiding 'hotel' wettelijk beschermd. Deze aanduiding is voorbehouden aan logiesverstrekkers die tenminste zijn ingedeeld in categorie 1-ster van de Nederlandse Hotel Classificatie. De ANWB geeft tevens een sterrenaanduiding bij een jaarlijkse bezoek aan het betreffende hotel. De term hotel roept bij de consument een zeker beeld en een bepaalde verwachting op. Het staat ergens voor. Daarom worden er ook minimumeisen aan degelijke bedrijven gesteld. Overigens zijn andere aanduidingen, zoals pension, hostel, motel, hostellerie, auberge, botel en chateau niet beschermd en daarmee vrij te gebruiken.

Het grootste hotel in Nederland is het Ibis Amsterdam Airport met 644 kamers.

Aanbevolen content over hotel

Foto's

Links

Hotelsterren.nl

Hotelsterren.nl biedt u een actueel overzicht van alle hotels in Nederland die officieel geclassificeerd zijn volgens de Nederlandse Hotel Classificatie.

Bezoek

Laatste nieuws