Alle houtwormverdelgingen in Nederland

Aanbevolen houtwormverdelgingen

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

1 houtwormverdelging gevonden

Bekijk houtwormverdelgingen in Drenthe

Groningen

1 houtwormverdelging gevonden

Bekijk houtwormverdelgingen in Groningen

Noord-Brabant

Lees meer over houtwormverdelging

Houtworm

Houtworm is een naam voor verschillende in hout levende insectenlarven, maar vooral de larve van de gewone houtwormkever of het doodskloppertje (Anobium punctatum). De larve van de bonte knaagkever of bonte klopkever, Xestobium rufovillosum, wordt ook wel grote houtworm genoemd. (De derde belangrijke kever die fikse schade aan binnenshuis houtwerk kan veroorzaken is de huisboktor, Hylotrupes bajulus, maar die wordt meestal niet als houtworm betiteld).

De keverlarven boren gangen in het hout, en kunnen daarmee houtconstructies, vloeren, meubels en andere houten voorwerpen beschadigen of vernielen. De voorkeur van de larven gaat uit naar de zachtste delen in het hout, hetgeen meestal het spinthout is.

Of er levende larven aanwezig zijn is te zien aan het boormeel dat uit de gaatjes komt. Het beste is dat te zien door zwart papier onder de gaatjes te leggen.

De ronde tot ovale gaatjes in het hout zijn de uitvliegopeningen van de kevers.

Bestrijding

In plaats van met chemische bestrijdingsmiddelen kan het aangetaste hout ook bestreken worden met petroleum of reukvrije lampolie. Dat doodt echter slechts (een deel van) de levende houtworm en niet de eitjes. De chemische bestrijdingsmiddelen laten een langdurig werkzaam laagje gif op het hout achter dat uitkruipende larven en kevertjes direct doodt.

Aanbevolen content over houtwormverdelging

Foto's

Video's

Wat kan ik doen tegen houtwormen?

De vraag van Maaike Hemmes uit Bloemendaal: Wat kan ik doen tegen houtwormen in mijn kast?