Alle huifkarren in Nederland

Aanbevolen huifkarren

Wordt geladen

Blader per regio

Friesland

Gelderland

Noord-Holland

Overijssel

Lees meer over huifkar

Huifkar

Een huifkar of huifwagen is een wagen voorzien van een huif, voortbewogen door een paard of een tractor. De bedoeling van deze huif is uiteraard dat berijders en lading beschut worden tegen weer en wind.

Een huifkar kon ook gebruikt worden om in te overnachten. Als zodanig werd het vervoermiddel veel gebruikt door rondtrekkende lieden.

Naar verluidt zou de huifkar voor het eerst gebruikt zijn door metaalbewerkers die met het leger meetrokken om harnassen en dergelijke te repareren, en waarschijnlijk ook door mensen die de soldaten weer geheel andere diensten aanboden.

Ook de Roma trokken met huifkarren rond. Zij repareerden koperen potten, slepen messen en scharen en boden muziek en volksvermaak. De woonwagen is vanuit de huifkar ontwikkeld.

De kolonisatie van Noord-Amerika door de Europeanen werd in films en literatuur veelvuldig geromantiseerd als gepaard gaande met lange colonnes van huifkarren die door wilde gebieden vol met 'woeste' Indianen trokken.

In Zuid-Afrika was het eveneens de huifkar (ossewa) die een grote rol speelde in de sterk geromantiseerde Grote Trek (1834-1836), waarbij de Boeren, het Engelse gezag in de Kaapprovincie, inclusief de daar vigerende anti-slavernijwetten, ontvluchtten om in Transvaal en Oranje Vrijstaat eigen staatjes te stichten.

De Berlijnse transporteur Simon Kremser begon in 1825 een omnibus van de Brandenburger Tor naar Berlin-Charlottenburg. Het wagentype dat hij gebruikte wordt nu in Duitsland Kremser genoemd. Men noemt dit type huifkar in Nederland een janplezier.

Heden

Tegenwoordig wordt de huifkar vooral gebruikt voor toeristische doeleinden. In menige landelijke streek kan men huifkartochten maken.

Aanbevolen content over huifkar

Foto's

Video's

Huifkarcentrum De Kronkel

Bij Huifkarcentrum de Kronkel kunt u zelf mennen!

Links

Huifkartochten

Huifkartochten over de Veluwe met Stalhouderij Wouter Hazeleger

Bezoek