Alle internetdiensten in Nederland

Aanbevolen internetdiensten

Wordt geladen

Blader per regio

Lees meer over internetdienst

Waarvoor wordt de term gebruikt?

De term Internetdienst(en) wordt in twee betekenissen gebruikt.

  1. De term internetdienst wordt gebruikt om een groot aantal diensten en services die worden aangeboden op het internet te omschrijven. Voorbeelden van internetdiensten zijn bijvoorbeeld, e-maildiensten, webmail, chatrooms, zoekmachines, muziekdiensten, online-spellen, nieuwsgroepen en streaming media. Voorbeelden van bekende internetdiensten zijn bijvoorbeeld Twitter, Flickr en Netflix.
  2. De term wordt echter ook gebruikt door bedrijven die zich richten op het ontwerp van netwerken en de implementatie ervan, bedrijven die zich bezighouden met het inrichten van datacentra, internetbeveiliging, webdesign en het programmeren en optimaliseren van websites en ook door bedrijven die zich richten op webdesign, content management, webshops ontwikkeling, online marketing, mobiele oplossingen etc. Kort gezegd: Diensten voor organisaties en bedrijven op het gebied van online marketing, ontwerp en techniek.

Regulatie

Artikel 7.4a van de Telecommunicatiewet stelt dat aanbieders van internettoegangsdiensten bij het leveren van een internettoegangsdienst geen diensten of toepassingen mogen belemmeren of vertragen. Ook mogen zij de hoogte van het tarief voor de internettoegangsdienst niet afhankelijk stellen van de diensten en toepassingen die via de internettoegangsdienst worden gebruikt. Een losse via het internet geleverde dienst is geen internettoegangsdienst, wat betekent dat de netneutraliteitsregels (inclusief de regels over tarifering) niet van toepassing zijn. Bij het vaststellen van tarieven hoeft hierbij dus geen rekening gehouden te worden met de regels over tarifering.

Met een losse dienst wordt een dienst of toepassing bedoeld die via internet wordt geleverd, maar waarbij uitsluitend die dienst of toepassing kan worden gebruikt (de rest van het internet wordt niet toegankelijk gemaakt). Het onderscheid is aangebracht voor gebruikers die geen behoefte hebben aan internettoegang, maar wel één dienst (zoals een e-maildienst, een streaming muziekapp of een VoIP mobiele telefoon abonnement) willen gebruiken die over internet wordt geleverd.

Aanbevolen content over internetdienst

Foto's

Video's

Commotie rondom KPN en Vodafone

Filmpje van de Consumentenbond is tegen het ontoegankelijk maken van bepaalde internetdiensten.

Internet op je televisie

LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp en Sony hebben inmiddels een eigen internetdienst.

Links

Antenna

Website van Stichting Antenna, die sinds 1986 vele maatschappelijke organisaties wereldwijd met internetdiensten ondersteunt.

Bezoek

ICT Waarborg

Website van de brancheorganisatie voor betrouwbare ICT-bedrijven.

Bezoek