Alle kennels in Nederland

Aanbevolen kennels

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

Gelderland

Limburg

Noord-Brabant

Lees meer over kennel

Kennel

De betekenis van het woord 'kennel' is een onderkomen voor een hond. Het woord wordt echter meer gebruikt voor dierenverblijf en/of fokkerij.

In de meeste gevallen is een kennel gespecialiseerd in een bepaald hondenras; dat kunnen labradors zijn of teckels of welke ras dan ook. Juist door die specialisatie is veel kennis en ervaring aanwezig bij de betreffende kennelhouders. Er zijn ook kennels die zich speciaal richten op hulphonden; de zogenaamde ADL (Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen) honden, de Signaalhonden (die opgeleid worden om hulp te bieden als personen zelf geen geluid kunnen waarnemen en/of Therapiehonden (dit soort honden worden ingezet om ondersteuning te bieden aan personen met een persoonlijkheidsstoornis).

De beheerder van een kennel dient, volgens de wet, een bewijs van vakbekwaamheid te hebben.

Regels voor huisvesting en verzorging

Voor kennels gelden een aantal eisen voor de huisvesting en verzorging van dieren. De eigenaar van de kennel is verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van de dieren. De dieren dienen goed verzorgd te worden. Daar wordt het volgende onder verstaan:


 • De dieren hebben voldoende bewegingsvrijheid
 • De dieren zijn beschermd tegen slechte weersomstandigheden als ze buiten worden gehouden
 • De dieren kunnen hun natuurlijk gedrag vertonen
 • De dieren worden verzorgd door iemand die daarvoor de juiste kennis en vaardigheden heeft
 • Zieke en gewonde dieren worden direct verzorgd
 • Dieren krijgen voldoende gezond en voor hun soort geschikt voer en water


Voorwaarden voor een goede huisvesting zijn:


 • De ruimtes moeten zo ingericht zijn dat er zijn geen materialen worden gebruikt of scherpe randen, uitsteeksels of andere situaties zijn waardoor het dier gewond kan raken
 • De ruimte moet gemakkelijk schoongemaakt en ontsmet kunnen worden
 • De ruimte en de materialen zijn aangepast aan de fysiologische en ethologische behoeften die het dier van nature heeft
 • Een drachtig of zogend dier heeft voldoende en geschikte nestruimte
 • In een verblijf is het aantal dieren en de samenstelling van de diersoorten zodanig dat het de gezondheid en het welzijn van het dier niet benadeelt

Kennelhoest

Kennelhoest is een besmettelijke ontsteking van de voorste luchtwegen bij honden. De ziekte wordt veelal veroorzaakt door een bacterie of een virus. Stress en hygiëne kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Een hond kan besmet worden door een andere hond. Er is een inenting tegen kennelhoest te krijgen. Een ingeënte hond kan echter nog wel kennelhoest krijgen maar dan in minder ernstige mate.

Een symptoom van kennelhoest is droge schraaphoest. De milde vorm gaat vanzelf over. In ernstige gevallen kan er longontsteking uit voortkomen en is het zaak op tijd een dierenarts in te schakelen.

Het is niet zo dat kennelhoest alleen in kennels voorkomt maar omdat daar veel honden bij elkaar zijn (waardoor zowel de kans op besmetting als de risicofactoren als stress) meer voorkomen komt kennelhoest daar vaker voor.

Aanbevolen content over kennel

Foto's

Video's

Kennelhoest

Engelstalige video over kennelhoest (Kennel Cough).

KNGF Geleidehonden in de kennel

Kort filmpje over de KNGF Geleidehonden kennel.

Links

De Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK)

Website van de Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK); de enige vereniging van en voor fokkers in Nederland.

Bezoek

Wetgeving

Op de site Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan onder de zoekterm 'Bedrijfsmatig huisdieren houden' de regels en wetten voor kennels.

Bezoek

Vereniging Raad van Beheer op Kynologisch Gebied

Website van de Vereniging Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, in andere landen wordt deze overkoepelende organisatie vaak Kennel Club genoemd.

Bezoek