Alle kentekenplaat nummerplaten in Nederland

Aanbevolen kentekenplaat nummerplaten

Wordt geladen

Blader per regio

Gelderland

1 kentekenplaat nummerplaat gevonden

Bekijk kentekenplaat nummerplaten in Gelderland

Groningen

1 kentekenplaat nummerplaat gevonden

Bekijk kentekenplaat nummerplaten in Groningen

Overijssel

1 kentekenplaat nummerplaat gevonden

Bekijk kentekenplaat nummerplaten in Overijssel

Lees meer over kentekenplaat nummerplaat

Kentekenplaat

Een kentekenplaat, nummerplaat of nummerbord is een onderdeel van het kenteken van een voertuig.

De kentekenplaat bevat een landcode en een in een bepaald land uniek uitgegeven combinatie van letters en/of cijfers, aan de hand waarvan men de eigenaar van het voertuig kan traceren, alsmede de technische specificaties welke volgens de homologatie bij het voertuig behoren.

Het monteren van een kentekenplaat op een auto is vrijwel overal ter wereld verplicht. De afmetingen, kleurstelling en locatie van de kentekenplaten kan per land en per soort voertuig verschillen.

Er zijn twee soorten systemen in zwang voor de toekenning van kentekennummers. Een systeem kent een nummer toe aan het voertuig, waar bij verkoop de gegevens van de eigenaar worden aangepast. In het andere systeem is het nummer gebonden aan de eigenaar en worden bij aanschaf van een nieuw voertuig de gegevens van het voertuig aangepast.

Nederland was het derde land ter wereld waar de kentekenplaat werd ingevoerd, maar was wel het eerste land met nationale registratie. Het eerste kenteken, nummer 1, werd uitgegeven aan de Zoutkamper J. van Dam, die een auto had van eigen fabricaat. Zijn broer had nummer 2. Deze auto's waren gemaakt door de Groninger Motorrijtuigen Fabriek. Er is een foto van de auto bewaard gebleven.

In Nederland had de kentekenplaat van 1951 tot en met 2004 een zesdelige combinatie van cijfers en letters, verdeeld in drie groepen van twee (bijvoorbeeld DK-66-24). In 2007 verscheen voor het eerst een combinatie van achtereenvolgens twee cijfers, drie letters en één cijfer (01-GBB-1). Op 19 mei 2008 werd deze combinatie ook ingevoerd voor auto's in particulier bezit. Zie verder Nederlands kenteken voor de combinaties.

Van 1905 tot en met 1951 kon in Nederland aan de hand van het kenteken afgeleid worden uit welke provincie de auto afkomstig was. Sinds 1951 is de cijfer-lettercombinatie in Nederland echter onafhankelijk van de plaats waar de eigenaar woont.

In Nederland is het kenteken gekoppeld aan het voertuig.

RDW

De RDW is de organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt. De RDW is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) van de Nederlandse overheid. De naam RDW is oorspronkelijk afgeleid van de benaming Rijksdienst voor het Wegverkeer, maar dat is niet langer de officiële naam. De Wegenverkeerswet 1994 spreekt van een Dienst Wegverkeer, en bepaalt dat deze dienst in het maatschappelijk verkeer wordt aangeduid als RDW. Wat is de taak van de RDW?De RDW heeft 4 belangrijke opdrachten van de Nederlandse overheid: 

  • Toelating: Voertuigen en voertuigonderdelen toelaten op de Nederlandse en Europese markt.
  • Toezicht en controle: Toezicht houden op door de RDW erkende bedrijven en controle uitoefenen op de technische staat van voertuigen.
  • Registratie en informatieverstrekking: Verzamelen, opslaan, bewerken en beheren van gegevens over voertuigen, hun eigenaren en voertuigdocumenten en het verstrekken van informatie aan belanghebbenden over deze gegevens.
  • Documentafgifte: Documenten afgeven die nodig zijn voor voertuigen of eigenaren, zoals kentekenbewijzen, rijbewijzen en het APK-formulier.

Basisregister voertuigen

Het kentekenregister is sinds 2008 aangewezen als basisregister voertuigen van Nederland. De RDW is houder van dit register. In deze registratie staan voertuiggegevens en de gegevens van de eigenaar/houder. Vele overheidsorganisaties en bedrijven, maken hier gebruik van.


Kentekencheck

Uw voertuiggegevens bij de RDW Gaat u een voertuig kopen of juist verkopen en wilt u de voertuiggegevens opvragen? Doe hier de RDW-kentekencheck en krijg inzicht in belangrijke gegevens.

OccasionRapport.nl Ontdek direct alle geheimen van een tweedehands auto voordat u hem koopt. Vul een kenteken in en krijg een overzicht met alle belangrijke gegevens van deze auto, zoals de waarde, eigenaren en technische details.

Kentekencheck.nl Graag meer te weten komen over een voertuig? Kentekencheck helpt u graag.

Autoverleden.nl Op Autoverleden.nl kunt u alle belangrijke informatie van een auto natrekken.

Kenteken-register.nl Check uw tweedehands auto met Kenteken-Register.nl - Doorzoek ruim 400.000 occasions!

Autoweek.nl Met de AutoWeek Kentekencheck is het mogelijk om op alle voertuigen in Nederland een kentekencheck uit te voeren.

Aanbevolen content over kentekenplaat nummerplaat

Foto's

Video's

Kenteken van een auto overschrijven?

Zo werkt het

Links

Allekentekens.nl

Voer uw kenteken in op de website Allekentekens.nl om alle RDW gegevens van het voertuig in te zien.

Bezoek

RDW

De RDW is de organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt.

Bezoek