Alle meubelmakers in Nederland

Aanbevolen meubelmakers

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

5 meubelmakers gevonden

Bekijk meubelmakers in Drenthe

Flevoland

Friesland

10 meubelmakers gevonden

Bekijk meubelmakers in Friesland

Gelderland

34 meubelmakers gevonden

Bekijk meubelmakers in Gelderland

Groningen

Limburg

6 meubelmakers gevonden

Bekijk meubelmakers in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

19 meubelmakers gevonden

Bekijk meubelmakers in Overijssel

Utrecht

13 meubelmakers gevonden

Bekijk meubelmakers in Utrecht

Zeeland

1 meubelmaker gevonden

Bekijk meubelmakers in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over meubelmaker

Meubelmaker

Een meubelmaker is een vakman of -vrouw die een opleiding meubelmaken heeft gevolgd en in staat is meubelen te vervaardigen. Het beroep wordt gerekend tot de bouwvakken.

Een meubelmaker is onder andere in staat om uit hout afgewerkte meubels te maken. Veel soorten meubels kunnen worden gemaakt door meubelmakers, stijlmeubels en moderne meubels, tafels, stoelen, kasten, bedden, maar ook keukens, inbouwkasten en lambriseringen.

Vele technieken worden gebruikt zoals houtsnijden, inlegwerk. Vele bewerkings- en afwerkingstechnieken in verschillende materialen, vooral hout, (massief hout en plaatmaterialen) maar ook metalen en kunststoffen. Het beroep meubelmaker is dan ook zeer divers.

Een van de belangrijkste technieken van de meubelmaker is de houtbewerking.

Personen die de opleiding meubelmaken hebben gevolgd zijn veelal werkzaam voor meubelmakers of meubelfabrieken, maar worden ook vaak gevraagd in de botenindustrie voor het afwerken van nieuw te bouwen luxe boten. Daarnaast zijn meubelmakers te vinden in de orgelbouw.

Meubelmakerij

Een meubelmakerij is een werkplaats waar, meestal in opdracht, speciale meubels worden gemaakt die niet zo te koop zijn in winkel of warenhuis. Ook reparaties aan meubels worden vaak verricht in een meubelmakerij. Het werk dat wordt uitgevoerd is vaak specialistisch daar de meubels volgens specifieke eisen van de klant moeten worden uitgevoerd. Dit kan zijn omdat een meubel ergens op maat moet passen of omdat iemand een meubel in een stijl, kleur of afwerking wil hebben dat niet te koop is.

Meubelmakerijen zijn altijd kleinere bedrijven, hierdoor kunnen ze goed inspelen op de wensen van de klant. Wordt een bedrijf groter dan wordt het al gauw een fabriekje dat eigen modellen gaat produceren. Langzaam maar zeker zal het speciale karakter van de meubelmakerij hier gaan verdwijnen. Door de toenemende mechanisatie in de meubelbranche waren de kleine ambachtsbedrijven bijna allemaal verdwenen zoals veel ambachten. De laatste jaren is er echter weer een opleving te zien in de belangstelling voor individueel voor een klant gemaakte meubels. Architecten en ontwerpers maar ook steeds meer privé-personen laten een speciaal door hen zelf ontworpen meubel maken bij een meubelmaker.

Aanbevolen content over meubelmaker

Video's

Meubelmaker

Je kunt als meubelmaker aan de slag in de hout- en meubelbranche.

Links

CBM

Koninklijke CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie

Bezoek

Laatste nieuws