Alle midgetgolfen in Nederland

Aanbevolen midgetgolfen

Wordt geladen

Blader per regio

Gelderland

Limburg

Utrecht

Zuid-Holland

Lees meer over midgetgolf

Midgetgolf

Midgetgolf is een sport en een populaire vakantiebezigheid. De bedoeling is een parcours van 18 holes met zo min mogelijk slagen af te leggen. Het spel is een variant op golf, met het verschil dat bij golf grote afstanden moeten worden overbrugd en met midgetgolf slechts enkele meters. Midgetgolf wordt ook in competitieverband gespeeld, in de Verenigde Staten zelfs professioneel.

Baan

Elke baan is voorzien van een cirkelvormige, rechthoekige of vierkante afslagplaats. De meeste banen zijn gemaakt van beton of een ander sterk materiaal zoals asbestcement, zodat ze niet snel beschadigd worden en weinig onderhoud vergen. Er zijn ook banen van gravel of bedekt met kunstgras, maar deze mogen niet voor officiële wedstrijden gebruikt worden.

Een minigolfbaan heeft net als een golfbaan 18 holes. Bijna elke hole heeft een hindernis in de vorm van een looping, heuvel of bocht. Deze vormen zijn voor een wedstrijdbaan gestandaardiseerd. De banen die officieel bekendstaan als wedstrijdbaan zijn aangesloten bij de Nederlandse Minigolf Bond (NMB).

In 1999 werd het wereldkampioenschap midgetgolf georganiseerd op Papendal bij Arnhem.

Regels

Voorbeeld van enkele regels:

  • Een midgetgolfspeler speelt met één club (stick) en mag zo veel ballen meenemen als hij denkt nodig te hebben (er zijn ongeveer 9000 verschillende ballen). Deze ballen hebben verschillende eigenschappen qua spronghoogte, gewicht en hardheid, en sommige zijn zó moeilijk verkrijgbaar dat er veel geld voor wordt geboden. Een bal kost meestal tussen de 10 en 15 euro. Recreatieve spelers ontvangen bij de baan één club en één bal waarmee zij de gehele baan spelen.
  • De materiaalkeuze voor een midgetgolfbal is vrij, alleen de doorsnee moet tussen de 3,7 en 4,3 cm zijn. De bal, die bij 25 graden Celsius op beton valt vanaf 100 cm hoogte, mag niet hoger opstuiten dan 85 cm.
  • De bal wordt in de hole geslagen met een zogenaamde putter. Deze mag voorzien zijn van een rubber laagje zodat het contact met de bal op een rustige manier gebeurt waardoor een geslagen bal beter kan worden bestuurd in de richting van de hole. Recreatieve spelers gebruiken geen putter, maar gebruiken de club die ze bij de baan ontvangen ook om de bal in de hole te slaan.
  • Als de bal de baan verlaat wordt er een extra strafpunt toegekend. Dit geldt alleen als de bal de baan verlaat na de hindernis. Als de bal de baan vóór de hindernis verlaat, worden geen strafpunten toegekend.


Aanbevolen content over midgetgolf

Foto's

Links

NMB

Nederlandse Minigolf Bond

Bezoek