Alle mobiele telefonen in Nederland

Aanbevolen mobiele telefonen

Wordt geladen

Blader per regio

Flevoland

1 mobiele telefoon gevonden

Bekijk mobiele telefonen in Flevoland

Gelderland

8 mobiele telefonen gevonden

Bekijk mobiele telefonen in Gelderland

Groningen

1 mobiele telefoon gevonden

Bekijk mobiele telefonen in Groningen

Limburg

1 mobiele telefoon gevonden

Bekijk mobiele telefonen in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

5 mobiele telefonen gevonden

Bekijk mobiele telefonen in Overijssel

Zuid-Holland

Lees meer over mobiele telefoon

Mobiele telefoon

Een mobiele telefoon is een apparaat waarmee men draadloos kan telefoneren, met behulp van een netwerk van antennes. Mobiele telefoons maken gebruik van radiogolven en van telefooncentrales om binnen een bepaalde regio communicatie tussen de gebruikers mogelijk te maken. De eerste generaties maakten gebruik van analoge modulatie, latere van digitale (GSM en UMTS).

Smartphone

Een smartphone is een mobiele telefoon die uitgebreidere computermogelijkheden biedt. Een smartphone kan ook beschouwd worden als een handcomputer of pda die tegelijk ook een telefoon is. In 2013 werden er meer dan één miljard smartphones verkocht.

Smartphones worden vaak bediend via een aanraakscherm (touchscreen). Een doorsnee smartphone heeft een scherm van tussen de 3 en 5 inch (groter dan 5,5" wordt een tablet of phablet genoemd). Soms wordt er ook gebruikgemaakt van een pennetje en/of een toetsenbordje met voor iedere gewone letter een aparte toets. Voor het invoeren van bijzondere karakters is er een speciale procedure. De "é" en "ë" kunnen bijvoorbeeld soms geselecteerd worden uit een menu dat verschijnt als de "e" extra lang ingedrukt wordt gehouden. Ook komt bediening via de stem steeds vaker voor. Met stemherkenningssoftware is het mogelijk woorden te dicteren en de telefoon opdrachten te laten uitvoeren. Bij sommige smartphones is ook al bediening met de ogen mogelijk, hoewel deze techniek nog in de kinderschoenen staat.

Het gewicht van een smartphone is meestal tussen de 100 en 200 gram, terwijl een mobiele telefoon vaak wat minder dan 100 gram weegt. Een netbook is zwaarder met een gewicht tussen de 600 en 1500 gram. Door verbeterde technieken is het mogelijk om de telefoon stukken smaller te maken rond het scherm, alsmede de dikte. Een smartphone heeft gemiddeld een dikte van tussen de 7 en 12 millimeter, terwijl er ook al smartphones van rond de 6,5 millimeter zijn.

Op een smartphone is het ook mogelijk om uitgebreide programma's te draaien. Er kunnen bijvoorbeeld spellen voor gemaakt worden die intensief gebruikmaken van 3D. Een traditionele mobiele telefoon is ook in staat om J2ME-programma's te draaien, maar die programma's hebben vaak minder functionaliteit door het beperktere werkgeheugen. Er zijn vele programma's beschikbaar om de smartphone aan eigen wensen aan te passen. Deze programma's worden apps genoemd. Vaak kunnen deze "apps" gedownload worden in een applicatiewinkel, waar deze zowel gratis als betaald kunnen zijn. Door de steeds geavanceerder wordende technologie kunnen deze apps ook op tablets worden gedraaid.

Aanbevolen content over mobiele telefoon

Foto's