Alle parkeergarages in Nederland

Aanbevolen parkeergarages

Wordt geladen

Blader per regio

Flevoland

Friesland

4 parkeergarages gevonden

Bekijk parkeergarages in Friesland

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

1 parkeergarage gevonden

Bekijk parkeergarages in Utrecht

Zuid-Holland

Lees meer over parkeergarage

Parkeergarage

Een parkeergarage is een voorziening waar automobilisten (meestal) overdekt hun auto's kunnen parkeren.

Een parkeergarage kan in principe bestaan uit parkeerplaatsen, óf tegenwoordig soms ook uit een geautomatiseerd systeem waarmee parkeergelegenheid (dus geen parkeerplaats of -plek) geboden wordt. Voor het gebruik van een parkeergarage moet meestal worden betaald.

Toegang

Een parkeergarage heeft vaak meerdere verdiepingen en in dat geval zijn er natuurlijk hellingen om met de auto op het gewenste niveau te komen. De garage kan boven- of ondergronds zijn, in het laatste geval zijn van buitenaf alleen de toegangen zichtbaar.

Meestal is er een aparte in- en uitgang voor auto's, beide afgesloten met een slagboom. Het is niet de bedoeling dat voetgangers hiervan gebruik maken, voor voetgangers is er een apart trappenhuis, meestal met een lift.

Een parkeergarage kan een geheel zijn met een groot winkelcentrum. In dat geval kunnen de verdiepingen van de parkeergarage aansluiten op de verdiepingen van het winkelcentrum, waarbij lift en roltrappen gemeenschappelijk zijn.

Betaling

Rijdt men met de auto naar binnen, dan ontvangt men een kaartje, waarna de slagboom open gaat. Dit kaartje moet niet in de auto achtergelaten worden. Bij de toegang voor voetgangers bevindt zich een betaalautomaat waar voor de parkeertijd betaald kan worden. Het kaartje wordt dan geactiveerd en is ongeveer een kwartier geldig om de slagboom bij de uitgang te openen.

Een bekend probleem is dat sommige gebruikers - misschien doordat ze niet weten hoe het systeem werkt - proberen de parkeergarage te verlaten met een kaartje dat niet geactiveerd is of dat te lang geleden geactiveerd werd. Dat levert ergernis op bij andere gebruikers, want de uitgang is versperd, waardoor de activering van hun kaartje verloopt.

Een andere werkwijze, onder andere toegepast op het parkeerterrein van Schiphol, is dat de gebruiker bij aankomst de slagboom opent met een kredietkaart. Bij vertrek gebruikt hij dezelfde kredietkaart, waardoor de parkeerduur bekend is en het verschuldigde bedrag kan worden afgeschreven.

Aanbevolen content over parkeergarage