Alle poelieren in Nederland

Aanbevolen poelieren

Wordt geladen

Blader per regio

Gelderland

Groningen

Limburg

4 poelieren gevonden

Bekijk poelieren in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

2 poelieren gevonden

Bekijk poelieren in Utrecht

Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over poelier

Poelier

Een Poelier is een slager die gespecialiseerd die zich gespecialiseerd heeft in wild en het vlees van vogels (gevogelte). De voornaamste producten die verkrijgbaar zijn bij een poelier zijn kippen en kalkoenen. Ook andere soorten gevogelte en wild zijn natuurlijk te verkrijgen. In het jachtseizoen (van september tot februari) is het assortiment het grootst en kunt u vaak het lekkerste vlees bij de poelier in de vitrines vinden.

Het assortiment van de poelier breidt zich de laatste jaren steeds verder uit. De keuze beperkt zich niet meer tot de verschillende technische delen van wild en pluimvee, maar bevat ook meer en meer kant-en-klare maaltijden, lekkere salades, gegrilde specialiteiten en exclusieve tussendoortjes. Deze bevlogen ondernemer wordt al meer een traiteur en verwerkt de allerbeste kwaliteit wild- en pluimveevlees in talloze specialiteiten.

Dat het gespecialiseerd werk is blijkt wel uit het feit dat veel van de toprestaurants liever een poelier voor hun wild en gevogelte inschakelen dan dat ze dit bij een groothandel afnemen. Dus ook bij vakmensen staat de poelier nog steeds hoog in aanzien.

De biologische poelier

Werd er vroeger niet veel gelet op het welzijn van de dieren die uiteindelijk op ons bord belanden, tegenwoordig is dat gelukkig wel anders. Veel poeliersbedrijven richten zich tegenwoordig op biologisch verantwoord vlees. Al was het alleen maar om het feit dat het biologische vlees beter smaakt, maar natuurlijk ook omdat het de branche een onderscheidend en beter imago geeft. De bekende plofkip waar zoveel ophef over wordt gemaakt zult u bij de poelier dan ook niet tegenkomen.

Hoe is het woord poelier ontstaan?

In het Latijns kent men het woord pullarias wat vrij vertaald een oppasser van kippen is. Vroeger werden kippen beschouwt als heilige dieren en werden ze gebruikt omdat ze nodig waren bij het voorspellen van de toekomst. De kippen werden hiervoor vooral gebruikt door de auguren (ook wel vogelwichelaars genoemd) die de toekomst konden voorspellen.

Na verloop van tijd is de vrije vertaling van oppasser van kippen geleidelijk aan overgegaan naar handelaar in kippen. Ook is het assortiment van een poelier uitgebreid van kippen alleen naar allerlei soorten gevogelte en wild.

Aanbevolen content over poelier

Links

NBPW

Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren.

Bezoek