Alle schoenmakers in Nederland

Aanbevolen schoenmakers

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

4 schoenmakers gevonden

Bekijk schoenmakers in Drenthe

Friesland

Gelderland

Groningen

Limburg

2 schoenmakers gevonden

Bekijk schoenmakers in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

4 schoenmakers gevonden

Bekijk schoenmakers in Utrecht

Zuid-Holland

Lees meer over schoenmaker

Schoenmaker

Een schoenmaker (ook: schoenlapper) is een ambachtsman die van oorsprong schoenen en ander schoeisel zoals laarzen, sandalen, klompen en mocassins maakt en repareert. Deze worden traditioneel gemaakt van materialen als leer, hout, plastic, rubber of jute. Schoenmakers maken gebruik van een leest, een voor deze beroepsgroep typisch gereedschap, dat vroeger meestal van hout of metaal gemaakt werd, maar tegenwoordig van plastic, waarop de schoen gevormd kan worden.

Het vak van schoenmaker is al erg oud. Het wordt reeds uitgeoefend sinds de Romeinse tijd. In de 2e helft van de 19e eeuw kwam de productie van schoenen echter steeds meer in handen van fabrieken en andere grote industrieën, die sneller en goedkoper konden produceren dan schoenmakers. Dit omdat schoenmakers zich geen dure machines konden veroorloven. Tegenwoordig richten schoenmakers zich vrijwel alleen nog op herstel en onderhoud van schoenen en ander schoeisel.

De patroonheiligen van schoenmakers zijn Crispinus en Crispinianus. Deze twee heiligen maakten schoenen voor de armen in het Franse Soissons.

Aanbevolen content over schoenmaker

Video's

Jonge schoenmaker vertelt over zijn vak.

Hans Heine Jr. is 21 jaar en nu al full-time Schoenmaker.

Links

Nederlandse Schoenmakers Vereniging

De Nederlandse Schoenmakers Vereniging is de branchevereniging voor schoenmakers.

Bezoek