Alle schoorsteenvegers in Nederland

Aanbevolen schoorsteenvegers

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

3 schoorsteenvegers gevonden

Bekijk schoorsteenvegers in Drenthe

Friesland

5 schoorsteenvegers gevonden

Bekijk schoorsteenvegers in Friesland

Gelderland

5 schoorsteenvegers gevonden

Bekijk schoorsteenvegers in Gelderland

Groningen

3 schoorsteenvegers gevonden

Bekijk schoorsteenvegers in Groningen

Limburg

2 schoorsteenvegers gevonden

Bekijk schoorsteenvegers in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

3 schoorsteenvegers gevonden

Bekijk schoorsteenvegers in Overijssel

Utrecht

2 schoorsteenvegers gevonden

Bekijk schoorsteenvegers in Utrecht

Zuid-Holland

10 schoorsteenvegers gevonden

Bekijk schoorsteenvegers in Zuid-Holland

Lees meer over schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Een Schoorsteenveger is iemand die een schoorsteen van onderhoud voorziet. Dit onderhoud vindt doorgaans plaats aan de schoorsteen zelf, het rookkanaal, de luchtkanalen en aan het gedeelte van de schoorsteen in het gebouw, aan de kachel dus. Goed onderhoud van een schoorsteen is belangrijk, vooral om schoorsteenbranden te voorkomen. Doordat goed onderhoud aan een schoorsteen zo belangrijk is, wordt het werk van een Schoorsteenveger ook belangrijk gevonden.

Een Schoorsteenveger begint zijn werkzaamheden in het gebouw, waarbij de kachel van zijn plaats gehaald wordt en de stookgaten gedicht worden. Daarna gaat de Schoorsteenveger het dak op. Op het dak vindt de hoofdtaak van de Schoorsteenveger plaats: het schoonvegen van het rookkanaal. Dit wordt gedaan door aan een touw borstels vast te binden en dit touw in het rookkanaal te laten zakken. Dit wordt doorgaans een aantal keer herhaald, totdat de Schoorsteenveger merkt dat er weinig vuil meer meekomt. Als de Schoorsteenveger dit gedaan heeft, controleert hij of het rookkanaal ook daadwerkelijk vrij van vuil is. Dit kan hij doen door middel van licht in het rookkanaal te schijnen en nauwkeurig te kijken, of hij kan een speciale camera in het rookkanaal laten zakken en via die camera kijken of alles schoon is. Als hij hiermee klaar is, inspecteert een Schoorsteenveger of nog andere werkzaamheden verricht moeten worden.

Een Schoorsteenveger stelt vaak ook een advies op. In dit advies laat hij aan de opdrachtgever weten wat de kwaliteit van de schoorsteen is en hoe vaak onderhoud noodzakelijk is. Daarnaast geeft hij de opdrachtgever tips over hoe hij zelf de schoorsteen kan onderhouden.

Aanbevolen content over schoorsteenveger

Links

ASPB

Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond

Bezoek

Nederlandse Schoorsteenveeg Bond

De NSVB bevordert en bewaakt de kwaliteit en betrouwbaarheid van schoorsteenveeg-, installatie- en onderhoudsbedrijven in Nederland.

Bezoek