Alle slagerijen in Nederland

Aanbevolen slagerijen

Wordt geladen

Blader per regio

Drenthe

7 slagerijen gevonden

Bekijk slagerijen in Drenthe

Flevoland

Friesland

19 slagerijen gevonden

Bekijk slagerijen in Friesland

Gelderland

Groningen

13 slagerijen gevonden

Bekijk slagerijen in Groningen

Limburg

29 slagerijen gevonden

Bekijk slagerijen in Limburg

Noord-Brabant

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

19 slagerijen gevonden

Bekijk slagerijen in Utrecht

Zeeland

8 slagerijen gevonden

Bekijk slagerijen in Zeeland

Zuid-Holland

Lees meer over slagerij

Slagerij

Een slagerij is een winkel gespecialiseerd in vlees en vleeswaren.

De uitbater, vaak ook de eigenaar, noemt men de slager. Het vlees en de vleeswaren zijn over het algemeen, en vroeger zeker, uitsluitend rund- en varkensvlees.

Paardenvlees werd/wordt uitsluitend verkocht door de paardenslager.

Wild en gevogelte wordt verkocht door de poelier. Vaak worden geslachte dieren aangeleverd vanaf het slachthuis, en in de slagerij tot product verwerkt dat aan de consument verkocht wordt.

Slachter

Een oude benaming voor een slager, met name die aan huis slacht, was slachter. Ook het woord vleeshouwer voor slager wordt nauwelijks meer gebruikt.

Vroeger slachtten slagers de dieren zelf, maar tegenwoordig gebeurt dit vaak in slachterijen. Bovendien wordt het versnijden en uitbenen hoe langer hoe meer door gespecialiseerde bedrijven gedaan, die op hun beurt de slagers en supermarkten bevoorraden met de gewenste hoeveelheden en kwaliteit in vacuümverpakking.

Vele slagers verkopen hun goederen in privéondernemingen (slagerijen), maar tegenwoordig wordt ook veel vlees verkocht door supermarkten.

Het slagersberoep is een van de oudere ambachten. De laatste jaren heeft het beroep een flinke verandering ondergaan. Zo zijn veel slagerijen naast vlees ook andere producten gaan verkopen, met name kant-en-klaarproducten. Ook zijn er biologische slagers die zich onderscheiden met biologisch vlees en vleeswaren met het Beter Leven keurmerk.

Tot in de twintigste eeuw kwam het ambacht van slager ofwel slachter, zoals het ook werd genoemd, vaak voor in combinatie met rietdekker ofwel strodekker. In de winter slachtte men het vee voor de boeren in de omgeving, en in de zomer ging men bij diezelfde boeren het dak op om het riet te vervangen. Zo had men in alle seizoenen werk.

Aanbevolen content over slagerij

Video's

Het slagersberoep

Josef Otten legt uit wat het boeiende is aan het slagersberoep.

De ambachtelijke slager

Wadapatja bracht een bezoek aan ambachtelijke slager Wim Kuipers uit Zuidbroek.

Links

KNS

De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie is de brancheorganisatie voor de Nederlandse Slager

Bezoek

Laatste nieuws